Отпадането на зеления сертификат зависи от броя на ваксинираните. Това каза премиерът Кирил Петков пред парламента в отговор на въпрос на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

По-късно в кулоарите той уточни, че за премахване на зеления сертификат ще се мисли при поне 70% ваксинирани. 

"Искаме да премахнем зелените сертификати. Но това да се случи, когато нивата на защита на населението са толкова високи, че виждаме, че нямаме здравен проблем в болниците, че не се запълват интензивните легла. Тогава всички вярваме, че трябва да живеем с отворена възможност бизнесите да си вършат работата, училищата да обучават, но това не трябва да бъде с цена на човешки животи. Единственият начин да го постигнем е да стигнем нива на ваксинация от поне 70%", поясни той.

По време на парламентарния конрол Петков отново увери, че ваксинацията остава доброволна.

"Няма задължителна ваксинация, няма да наложим такава, докато аз съм премиер. Ваксинацията в момента е основополагащият начин да преодолеем кризата.

Призовавам ви като българи - ако не искаме да имаме повече жертви, нека всички се обединим около общата стратегия, че България трябва да ваксинира своето население, за да го предпази. Другото е безразсъдно, популискто, неправилно.

Мога да се похваля, че от 1 януари с допълнитена информираност и стимули само за последните 3 дни над 93 хил. се ваксинираха, Това е единственият начин България да запази здравето на своето население. Когато имаме ваксинирано население, зеленият сертификат ще стане ненужен", каза Петков.

Костадинов заяви, че неговата партия също смята, че ваксинацията не трябва да бъде задължителна.

"В момента имаме принудителна ваксинация. Хубаво е, че вие сте решили да правите кампания за информираност, допълнителни стимули. Ваксинацията трябва да бъде доброволна. Да няма разделение за това кой е ваксиниран. Зеленият сертификат не дава възможност за избор", каза Костадинов.

И за пореден път припомни, че другата седмица пред парламента се готвел антиваксърски протест.

"Трябва да спрем да сочим с пръст на кого е отговорността, тя е на всички нас. Заедно да работим, да не правим провокации. Бил съм на всички протести, аз приветствам протестите, не ни е страх от протести.

Безотговорно е в средата на следваща COVID вълна хората да се съберат и да се заразяват. Ние трябва или заедно да работим, или да правим популистки изказвания и непраивлна политика. Призовавам ви да бъдете отговорни", каза Петков.

Въпрос по темата зададе и Андрей Чорбанов ("Има такъв народ").

"Пандемията и ваксинацията и зелените сертификати нямат нищо общо.  Въпросът със здравния сертификат е съвсем различен - дава права и възможности. Здравният сертификат е форма на ограничване.

Смятате ли, че здравният сертификат ни предпазва като нация? Щамът Омикрон гази сертфицираното население както глиган минава през люцерна", изрази се поетично Чорбанов.

Всъщност данните от последните дни сочат, че най-голямата група новозаразени продължават да са неваксинираните у нас.

Петков призна, че зелените сертификати са вид ограничение.

"Това никой от нас не го иска. Имам много приятели с малки ресторанти. Не е перфекното решение... Ако се премхане зеленият сертифкат, премахваме още един стимул за ваксинация - каза премиерът.

Има възмжност и за тестване. Безплатни тестове за пенсионери обмисляме. Не обичаме ограниченията.

Ако имате по-добри решения - вратите са отворени. Не сме някакви идеолози по зеления сертификат. В първия момент, в който виждаме, че това е възможно, ограниченията ще отпаднат", каза Петков.