Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Нов вариант на коронавируса е открит в началото на декември във Франция, съобщиха от болницата IHU Méditerranée в Марсилия. Първият пациент, който се завърнал от Камерун, е заразил 12 души в южните части на  Франция.

Това, което е известно до момента за новия вариант B.1.640.2, е, че при него са открити 46 мутации на вируса в "атипична комбинация". Но какво означават тези мутации и дали новият вариант е по-заразен, все още не може да се каже. Не се знае нищо и за произхода му. Фактът, че е установен при човек, завърнал се от Камерун, не води непременно до извода, че новият щам се е появил именно в централноафриканската държава. Но пък ниските имунизационни нива в Камерун биха могли да благоприятстват появата на нови мутации на коронавируса. Ваксинираните хора в Камерун са 2,4 процента по данни на университета "Джонс Хопкинс".

Вирусологът Рихард Неер от университета в Базел казва пред агенция ДПА следното: "Ще наблюдаваме този вариант както и другите, но няма причина да се притесняваме особено за него". По думите на Неер новият вариант не се разпространявал бързо, бил "един от многото", които до момента не са успели да се наложат срещу Омикрон и Делта.

Сходно е и становището на американския епидемиолог Ерик Фейгъл-Динг. "Не съм разтревожен от новия вариант", написа той в Туитър. "Още знаем твърде малко, за да можем да дадем полезна информация", обяви и германският здравен министър Карл Лаутербах.

Разпространението на Омикрон може да доведе до още мутации

B.1.640.2 е част от група варианти на вируса, които от ноември насам  Световната здравна организация следи, съобщи епидемиологът от СЗО Абди Махамуд. Информацията за първия случай на B.1.640.2 дошла през септември от Конго, а от ноември новата мутация е обект на наблюдения. Оттогава насам обаче не се е разпространила особено, казва Махамуд. "Ще я държим под око."

Досега 17 варианта на коронавируса, които са обект на наблюдение от страна на СЗО от началото на пандемията, са се проявили като епизодично явление или пък са съвсем слабо опасни, поради което вече не се следят толкова изкъсо.

Същевременно от СЗО предупреждават, че могат да се появят и следващи опасни мутации на коронавируса. Колкото повече се разпространява Омикрон, "толкова по-вероятно е да се появят и нови варианти", казва пред агенция Франс прес експертката от СЗО Катрин Смолууд. Тя подчертава: "Намираме се в много опасна фаза. Наблюдаваме силно увеличение на случаите на заразени в Западна Европа, като още не сме наясно с тяхното отражение".

Първи случай на Флурона в Израел

В Израел за първи път 31-годишна бременна жена се е заразила едновременно с коронавирус и със сезонния грип - състояние, наречено "Флурона". Друг такъв случай до момента не е регистриран.

Жената не е била ваксинирана и по данни на израелското министерство на здравеопазването карала заболяването леко. В Израел през последните седмици се наблюдава рязък ръст на заболяванията от грип, което значи, че може да има още случаи на подобна двойна инфекция. Здравното министерство изследва случая на бременната жена, за да установи дали "Флурона" предизвиква по-тежко боледуване.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.