Нашумелият шеф на "Тенис Австралия" Крейг Тайли обяви в интервю за "Канал 9" в страната си, че не обмисля да подаде оставка. Покрай скандала с Новак Джокович той получава критики и призиви да напусне от много страни.

А също и освирквания от част от публиката, когато се появи на корта по някаква причина на продължаващото Открито първенство на Австралия.

"Не, не, аз съм концентриран върху това да организираме добър турнир, отговори той на въпрос за бъдещето си след надпреварата. - Горд съм, че имам възможност да бъда тук при всичко, което съумяхме да направим с моя екип."

Последва въпрос дали Австралийската тенис асоциация, която е основен организатор на турнира, заедно с щата Виктория, носи отговорност за станалото с Джокович, дали е имало задкулисни действия и т.н.

"Вече отговорихме на тези въпроси. Сега мислим единствено за днешния ден на турнира и за всичко до края", отвърна Тайли, който минава за един от най-добрите мениджъри в световния спорт въобще, изнася лекции по спортен мениджмънт в престижни университети и пр.

Преди дни бившият кмет на Мелбърн и местна знаменитост Джон Локо разказа интересна история в интервю за местен подкаст, а австралийското издание на "Дейли мейл" също обяви, че стигнало до такава информация. Че Тайли и Ноле имали тайна уговорка - босът пратил самолетен билет на сърбина за полета му от Дубай, като платил и цената. Световният №1 трябвало да кацне в определен час, когато граничният контрол не бил толкова сериозен.

Сърбинът обаче хванал друг полет и пристигнал късно вечерта. Той бе задържан на летището 8 часа, визата му бе анулирана и бе пратен в бежански хотел. За да компенсира звездата (двамата имат приятелски отношения и извън корта), Тайли поел съдебните разноски при второто изслушване, загубено от Новак. Те възлизали на около 500 000 долара, според Локо.

Това предизвика нова вълна от недоволство в "Долната земя", тъй като "Тенис Австралия" получава пари от данъкоплатците, които би трябвало да отиват за детско-юношески спорт, инфраструктура, благотворителни инициативи и т.н.

"Видях тези информации. Няма да разкриваме детайли от договорите, които имаме с играчи, но въпросните публикации са абсолютно неверни", рече Тайли.

Медии публикуваха остър имейл, пратен от здравния министър на Австралия Грег Хънт до Тайли. В него се казва, че всички чужденци, които искат да влязат в Австралия, трябва да са напълно ваксинирани и че не бива да се издава медицинско изключение за прекаран в последните шест месеца COVID-19. Това е спуснато и на граничните власти. 

А по повод спекулациите за федерално разследване на Тенис асоциацията, Тайли внесе яснота, че след края на турнира ще води разговори с местната и държавна власт за това какво може да се подобри занапред, как е преминала надпреварата, какви грешки са направени и т.н. Ставало въпрос за нормален процес, а не за нещо извънредно във връзка със сагата "Новак Джокович".

Ще съди ли Новак Джокович правителството на Австралия?

Такава информация циркулира в медии и социални мрежи вече от дни. Споменава се иск за суми от порядъка на 4 до 6 милиона долара. Новак бил в разговори с адвокати да направи това, като в стойността влизали въпросните съдебни разноски (такси за адвокати и т.н.), парите, които той евентуално щеше да спечели на "Аустрелиън оупън", разходи за път, хотели и т.н.

Информацията е на британския в. "Сън", което я поставя под сериозно съмнение. Към момента нито един достоверен източник не я е потвърдил - от Сърбия или друга точка на света. От щаба на величието отказват коментар за Би Би Си.

След като се прибра в родния си Белград, Джокович бе забелязан в църква, а вчера - и в Черна гора.

Какво пише в мотивите на съда за охвърлената жалбата на Ноле за анулираната виза?

Те бяха публикувани вчера. Там личи, че тримата федерални съдии просто са зачели аргументите на министър Алекс Хоук да депортира Джокович - заради това, че с присъствието си в Австралия, бидейки неваксиниран, подбужда "антиваксърски настроения". Това представлявало "риск по отношение на здравето и добрия ред".

"Иконична, световна тенис звезда може да вдъхновява хора от всички възрасти, пише в мотивите на съда. - Особено по-младите, които се вълнуват от него, да му подражават. Това не е нещо нереално, то не се нуждае от доказателства. Това е разпознаване на човешкото поведение."

Нататък се посочва, че с известността си Джокович би могъл да повлияе не само на антиваксърите, но и на хората, които се колебаят за имунизация. 

Тримата съдии отхвърлят основния аргумент на защитата - че Ноле никога не е отправял призиви хората да не се ваксинират, че официално е говорил по темата през април 2020 г., когато още не е имало ваксини и т.н. След това се е въздържал.

Магистратите пишат, че тенисистът "повече от година е избрал да не се ваксинира, след като е имал възможността да го направи". Те уважават загрижеността на министъра от гледна точка на това, че определени групи от обществото го "определят като герой и икона за свободата на избор".

Не е въпросът в това дали той наистина доказано представлява риск за обществото, а до това, че министърът е загрижен, че може да представлява, пише още в мотивите.

"Друг човек в позицията на министъра може и да бе решил да не анулира визата на г-н Джокович, но той го е направил."

Шампионът притежава 80 процента от фирма, разработваща лекарство срещу COVID-19

В цялата шумотевица и това излезе на показ, напълно официално. Новак Джокович е придобил 80 процента от биотехнологичната компания QuantBioRes, предаде Ройтерс, позовавайки се на главния изпълнителен директор Иван Лонкаревич.

Не е ясно колко пари е дал 20-кратният шампион от Големия шлем. Любопитно е, че той е направил това още през лятото на 2020 г., но не е изненада, че става известно точно сега. Припомняме, че Джокович и членове на семейството му преболедуваха COVID-19 покрай организираната от него верига "Адрия тур" в късната пролет на 2020 г. Тогава той понесе много критики за неспазването на мерки в Белград и Загреб.

QuantBioRes очаква да започне клинични изследвания до няколко месеца.

Новак Джокович е изправен пред това да пропусне много турнири по света, ако мерките срещу COVID-19 не бъдат разхлабени. Изглежда, че през март той няма да може да играе на Мастърсите в САЩ, тъй като всички чужденци, влизащи в страната, трябва да са ваксинирани, а медицинско изключение се издава в много редки случаи.

Такъв проблем може да срещне и за "Ролан Гарос", но френското правителство все пак поясни, че до края на май може да промени изискването на публични събития да се влиза с ваксинационен паспорт. За да стане това факт, трябва да се подобри пандемичната обстановка.