Новак Джокович може да се окаже възпрепятстван да играе и на Откритото първенство на Франция, ако настоящата ситуация не се промени, информира БТА.

Франция одобри в неделя нов проектозакон, който изисква притежанието на сертификат за ваксинация, за да се влезе на публични места като ресторанти, кафета, кина и влакове на дълги разстояния, спортни обекти, съобщава агенция "Ройтерс".

Световният №1 в тениса отказва да се ваксинира. Той опита да участва на "Аустрелиън оупън" с медицинско изключение, но след 11-дневна сага и изслушвания на две съдебни инстанции бе депортиран с решение на министъра по имиграцията Алекс Хоук.

"Правилото е просто. Ваксинационният паспорт ще бъде наложен, веднага след обнародването на закона, обявиха от министерството на спорта на Франция. - Това се отнася за всеки, който е зрител или професионален спортист. И важи до следващо решение. Колкото до "Ролан Гарос", турнирът се провежда през месец май. Ситуацията може да се промени дотогава и се надяваме, че ще бъде по-благосклонна. Така че ще видим, но засега няма изключения."

Това е ново развитие, което не е от полза за сърбина. В разгара на скандала в Мелбърн френската спортна министърка Роксана Марасиняну обяви, че Джокович ще бъде допуснат до "Ролан Гарос" дори неваксиниран, като ще спазва мерки, на които няма да бъдат подложени имунизираните.

Президентът Еманюел Макрон прави всичко възможно да стимулира ваксинацията в страната.

Протест срещу марките в Нидерландия.

Премиерът на Австралия Скот Морисън обяви, че на Джокович може да бъде разрешено да влезе на Зеления континент и преди изтичане на 3-годишната забрана, дошла заедно с депортацията.

"Има възможност това да се промени при добро стечение на обстоятелствата, заяви един от главните участници в приключващата драма в интервю за местното радио 2GB. - Това ще се решава, когато му дойде времето."

С това все пак се открехва вратата, че догодина Джокович може и да играе тенис в Австралия. На първо време той ще има проблеми да влезе в САЩ, бъдейки неваксиниран. Там изискването е дори още по-строго, като медицинско изключение не се дава за преболедуване, а само за сериозен здравословен проблем, доказано несъвместим с ваксина.

През март в Калифорния и Маями, Флорида са първите два Мастърс турнира за 2022 г. За момента изглежда, че Новак няма да е част от тях.

Джокович в самолета от Дубай.

Междувременно звездата кацна в Белград с полет от Дубай. На летището той бе чакан от стотици свои сънародници със знамена и плакати, както и от десетки журналисти от цял свят, но не се спря пред тях на излизане от летището.

В изявлението си след неуваженета от федералния съд в Мелбърн жалба Джокович заяви, че ще е нужно известно време да се въстанови и на този етап няма да има медийни изяви. Той изрази съжаление, че целият фокус е бил върху него, но след като случаят му е решен, всички вече могат да насочат внимание към турнира в Мелбърн. Близките на Ноле също се въздържат от коментари.

Не е ясно колко време той ще остане в Белград и дали през февруари ще играе в турнир.

Лесна победа за Надал, Беретини имаше трудности

В отсъствието на големия си съперник Новак Джокович, Рафа Надал започна без много да се бави на корта - 6:1, 6:4, 6:2 срещу Маркос Хирон (САЩ). Малко повече работа имаше Александър Зверев - 7:6(3), 6:1, 7:6(1) над германеца Алтмайер. 

А Матео Беретини можеше рано да се сбогува с турнира - заради стомашни проблеми. Заради такива той поиска прекъсване, обясни какъв е проблемът и лекаря на корта му даде познато хапче. Това е причината италианецът да напише "Благодаря ти, Имодиум" на камерата след края.

Той победи Брендън Накашима (САЩ) - 4:6, 6:2, 7:6(5), 6:3.

Четири сетови победи записаха Денис Шаповалов и Хуберт Хуркач, а Аслан Карацев, полуфиналист от миналата година - 5-сетова на испанеца Мунар. На два пъти той догонваше.

"Щастливият губещ" Салваторе Карузо, който замени Джокович, стегна куфарите малко след световния №1. Миомир Кецманович, сънародник на Ноле, не му остави никакъв шанс - 6:4, 6:2, 6:1.

Друг сърбин - Душан Лайович, изхвърли от напреварата Мартон Фучович в един от най-интересните мачове от първия кръг - 3:2 сета.

При дамите продължават Мария Сакари, Наоми Осака, Ашли Барти, Елина Свитолина... Всички те постигнаха 3-сетови победи.

Началото на Виктория Томова и Григор Димитров

Виктория Томова, първата ни ракета при дамите, която тръгна от квалификациите, излиза срещу Ализе Корне (Франция) от около 02 часа наше време тази нощ.

Не преди 4 ч. пък Григор Димитров за първи път ще спори с чеха Иржи Лехечка. Съперникът на българина е дебютант в Мелбърн, докато бившият №3 в света започва 13-ото си участие.

През миналата година Димитров стигна до четвъртфинал, където беше спрян от Карацев, за което помогна и контузия.