Сергей Станишев е единственият български евродепутат сред социалистите в Европейския парламент, подкрепил резолюция в подкрепа на протестиращите в Казахстан.

Това става ясно от резултатите от поименното гласуване на пленарната сесия в Страсбург.

Резолюцията бе приета с огромно мнозинство – 589 гласа „за“, 35 „против“ и 47 „въздържал се“.

Останалите четирима български евросоциалисти са се въздържали. Така са гласували и тримата ни представители от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) и двамата от ВМРО и Европейски консерватори и реформисти (ЕКР).

Освен Станишев в подкрепа на резолюцията са гласували и седмимата ни евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП).

Парламентът осъжда насилието в Казахстан, последвало започналите на 2 януари мирни протести. Депутатите призовават властите в Нур-Султан да спазват човешките права и основните свободи, както и незабавно да освободят произволно задържаните демонстранти и активисти.

ЕП се противопоставя и на подстрекателската реторика на президента Касъм-Жомарт Токаев, който нарича протестиращите „терористи“. Властите трябва да правят разлика между мирните протестиращи и тези, които използват насилие и извършват престъпления.

Евродепутатите призовават и за международно разследване на престъпленията срещу народа на Казахстан. А към властите в републиката е отправен призив да създадат постоянна работна група под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която да установи дали безредиците са резултат от чужда намеса или вътрешна борба за власт.

По правило евродепутатите от БСП гласуват „против“, въздържат се или не участват във вота на резолюции срещу властите в Русия, съюзниците й в бившите съветски републики и приятелските й режими по света.