Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В случая с Казахстан ЕС не бива да допуска грешката, която допусна в Сирия.

Такова мнение изрази българският евродепутат социалист Иво Христов. Той говори на дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на ситуацията в централноазиатската република.

„Протестите са резултат от тази несправедливост – факт, който властите в Нур-Султан признаха официално. Мълниеносната ескалация на мирните протести и израждането им в насилие и вандализъм обаче говорят за задкулисни интереси, които паразитират върху справедливия гняв, включително радикални салафитски елементи“, каза Христов.

По думите му през последните 30 години Казахстан преживява преминаването от социалистическа към неолиберална икономика, довело до огромна концентрация на богатството в шепа хора. Ощетените в крайна сметка излезли на улиците и днес оплакваме невинни жертви.

Не бива Европа да се произнася прибързано по социален конфликт, който крие риск от политическа и дори религиозна радикализация, смята бившият началник на кабинета на президента Румен Радев.

Атидже Алиева-Вели от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) заяви, че се солидаризира с гражданите на Казахстан. Тя изтъкна, че е важно да се направи разлика между мирните протестиращи и онези, които са били там, за да провокират насилие и безредици. Евродепутатката е убедена, че трябва да има щателно и прозрачно разследване на тези събития. Алиева-Вели смята, че още е рано за заключения.

Съпартиецът й Илхан Кючюк е убеден, че на Казахстан трябва да се даде възможност да обясни причините за трагедията.

Коментари

Ivailo  Stoev's picture
Ivailo Stoev
Stoev

...

В Казахстан паразитират срещу гнева на хората, но в България не ги виждаше тези неща. Ех, Христов!

....

Факт. Процесите са сходни.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.