В случая с Казахстан ЕС не бива да допуска грешката, която допусна в Сирия.

Такова мнение изрази българският евродепутат социалист Иво Христов. Той говори на дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на ситуацията в централноазиатската република.

„Протестите са резултат от тази несправедливост – факт, който властите в Нур-Султан признаха официално. Мълниеносната ескалация на мирните протести и израждането им в насилие и вандализъм обаче говорят за задкулисни интереси, които паразитират върху справедливия гняв, включително радикални салафитски елементи“, каза Христов.

По думите му през последните 30 години Казахстан преживява преминаването от социалистическа към неолиберална икономика, довело до огромна концентрация на богатството в шепа хора. Ощетените в крайна сметка излезли на улиците и днес оплакваме невинни жертви.

Не бива Европа да се произнася прибързано по социален конфликт, който крие риск от политическа и дори религиозна радикализация, смята бившият началник на кабинета на президента Румен Радев.

Атидже Алиева-Вели от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) заяви, че се солидаризира с гражданите на Казахстан. Тя изтъкна, че е важно да се направи разлика между мирните протестиращи и онези, които са били там, за да провокират насилие и безредици. Евродепутатката е убедена, че трябва да има щателно и прозрачно разследване на тези събития. Алиева-Вели смята, че още е рано за заключения.

Съпартиецът й Илхан Кючюк е убеден, че на Казахстан трябва да се даде възможност да обясни причините за трагедията.