Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако изобщо може да се говори за натиск спрямо България по македонския въпрос, то той идва най-вече от две места - САЩ и Германия.

Именно от тези две държави най-често се чуват призиви да забравим за историята и да гледаме бъдещето.

Редно е да се подходи с разбиране към тамошните политици, журналисти и други подобни.

Лесно е да забравиш за историята, когато нямаш такава.

Например САЩ. Тази държава има история около 250 години. Как да схванат, че ние тук със Скопие си говорим за цар Самуил, царувал преди повече от 1000 години?

Как да разберат, че за някои хора държава означава много повече от просто "land of the free and home of the brave"?

Историята на Германия е още по-кратка - около 150 години. Допреди това такава държава не е имало. Имало е Прусия, Бавария и други подобни.

Трудно им е да схванат това при нас, защото то е точно обратно на тяхното.

При тях отделни държавици са се обединявали, докато по същото време при нас на един народ му се е наложило да живее в три държави. Това го е разпоредил един конгрес, който се е провел, хм, провел се е всъщност в Берлин.

Случайност? Както е видно ние можем да забравим историята, но тя, някак си, никога не ни забравя. И дори си прави шегички.

В европейската столица, в която навремето създадоха проблема между България и Македония, сега се чудят откъде точно се е появил този проблем.

Много просто - две от държавите, създадени изкуствено в Берлин, се обединиха. Едната си остана отделно. И си съществува до днес.

Столицата ѝ е Скопие. От около 70-80 години си имат нова идентичност, създадена най-вече върху люта омраза към старата.

Може би е редно ние да проявим известно великодушие към нашите западни партньори. От висотата на нашите 1300 години история.

Когато в САЩ и Германия са правили първите си държави, ние сме започвали с третата.

По времето, когато американските колонии са се бунтували срещу Великобритания, при нас Паисий е припомнял, че сме имали царство и пак трябва да имаме.

По времето, когато Германия се е обединявала с огън, меч и "реал политик", нашите предци са създавали третата България с черешови топчета.

Първата ни държава е тази на Аспарух. Тя е приключила малко след гореспоменатия Самуил.

Втората е тази на Петър и Асен. Да не се бъркат с Кирил и Асен.

Третата е тази, в която живеем днес.

"Ами Карл Велики", ще възроптае някой хер? Чест и почитания, но това на Карл Велики е било Франкска империя.

Докато и това на Аспарух, и това на Петър и Асен, и това нашето днес все си е България.

Германия се появява чак при Бисмарк. Същият онзи чичко, специалистът по "реал политик",  дето е командвал парада на въпросния конгрес в Берлин.

Затова те смятат нацията за нещо динамично и ни обвиняват, че според нас тя е статична.

Няма място за обвинения. Просто са ни различни историите - и като продължителност, и като съдържание.

При тях е динамично - от 150 години насам е Германия, а преди това друго. При нас е статично - от 1300 години все е България. Дори когато сме били част от нечия друга империя.

Въпросът какво са правили предците на днешните американци и германци по времето на Аспарух, както и по времето на Петър и Асен е доста интересен, но да не задълбаваме.

Все пак и ровичкането в историята трябва да бъде с мяра.

"С враг врагувам - мера според мера".

Опа, пак задълбахме. Сори, еншулдиген зи бите!

Не може да се каже кой е крив и кой е прав. Дали те с малкото история, която са склонни да забравят или ние, с многото история, на която си държим.

Може би наистина историята ни е повече, отколкото можем да понесем.

Може би те наистина са по-умни или поне по-далновидни  от нас. Все пак техните държави са много по-добре уредени от нашата.

Има много "може би", но едно е сигурно - ако ще сме партньори, е редно да се приемаме такива, каквито сме.

Трябва да спазваме еднакви правила, но няма как да бъдем еднакви хора с еднакви истории.

Коментари

.....

Право думате, г-н Обретенов. Янките и швабите да си гледат работата.

Ех,

В Германия имат катедрали на по 1000 години и все още се служи в тях, свири музика.... Замъците им са на същите и повече години. Ние какво имаме? Имали сме в Казан, Самара, Одеса..... ама там вече не е България!

Само една ремарка, Обретенов

Нали помниш кой беше Вук Драшкович когато каза: "Няма да приемам съвети от държава, която е по-млада и от оградата пред къщата на баба ми". И последствията. :D

Sin

Стига сме се гордели с Второто Българско царство или с Аспарух, Траките, котригурите и … чукундурите. Изглеждаме все повече безпомощни, безмозъчни и преди вдичко безнадеждно комплексирани. “И ние сме дали нещо на света” - по-голяма тъпотия едва ли има. Какво сме днес, какво бъдеще искаме - това е важно. А ние дори не можем да го формулираме. Ние сме объркани и в разпад - горчивата истина. Не са ни виновни никакви македонци, европейци или американци. Просто е - колкото повече се дистанцираме от Русия - толкова ще ни е по-добре. Като Северна или Южна Корея. Или Москвич или Мерцедес. Мизерия или проперитет. И т.н.

Колко от тези 1300 България е била суверенна държава?

500 години под турско, преди това 300 - византийско, а по-насетне, в най-новата история, 45 години съветско. Остават по-малко от 500 години. Но кога България е била единна в историята си ? Никога. Винаги са се намирали продажни политици, които са вкарвали страната в национални катастрофи. както и днес, когато съветските възпитаници и руските подлоги се опитват да променят хода на историята.

Покъртително!

Изведнъж мисирките се завъртяха като фурнаджийски лопати. България вече не е най-бедната, не е и най-корумпираната държава; пернатите забравиха за 111-то място по свобода на медиите. Забравиха дори за Тиквата и бай Ставри. Те, сега виждате ли кой е виновен. Мъ-ъъка!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.