Николай Желязков е новият селекционер на националния отбор по волейбол за мъже, реши Управителният съвет на федерацията на заседание. Бившият играч наследява Силвано Пранди, на когото бе асистент. Договорът на Желязков е за една година.

Шефовете на родния волейбол изказват благодарност на Пранди за работата му по време на втория престой начело на българските национали.

Професора се завърна на поста в началото на 2019 г. Той не успя да класира селекцията на Олимпийските игри, но тимът се представи добре и италианецът запази поста. През май 2020 г. бе обявено, че в щаба му ще влезе Николай Желязков, като двамата оформят равноправен треньорски тандем. Все пак крайните решения вземаше Пранди.

Идеята беше Желязков трайно да наследи Пранди в близко бъдеще, поради което днешното решение не е изненада. Предимство е, че новият наставник познава отбора и няма да има нужда от време за адаптация.

Николай Желязков е дългогодишен национал в едни от най-силните периоди на представителния ни тим. Той е юноша на ЦСКА, като най-добрите му години преминаха с червения екип. До 2017 г. предвождаше младежките национали, а след това пое "Нефтохимик", с който стана шампион.