Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На 84-годишна възраст почина един от класиците на киното ни, филмовият и телевизионен оператор и вдъхновяващ преподавател проф. Венец Димитров. Тъжната вест съобщиха от НАТФИЗ. 

Венец Димитров е професор доайен и дългогодишен преподавател по филмово и телевизионно операторство в НАТФИЗ. Декан е на факултет "Екранни изкуства" (1990-1993), заместник-ректор на НАТФИЗ (1994-2000), член на академичния съвет, член на специализирания научен съвет по киноизкуство, член на комисии, ръководител на докторанти и дипломанти, автор на планове и програми по специалността.

Автор е на десетки статии и анализи по въпросите на филмовото образование и творчество в българския и чуждестранен печат и специализирани издания, както и на книгата "Проблеми на операторското творчество". Дарител е на ценен филмов архив за "Академичната библиотека и архив" на НАТФИЗ.

Проф. Венец Димитров завършва Академията за изящни изкуства в Прага със специалност филмово и телевизионно операторство (1968). Поканен от режисьора Ярослав Гилар, заснема своя първи игрален филм "Последното нещо" в бивша Чехословакия. Работи във филмовата студия "Барандов" - Прага. Продължава кариерата си като главен оператор на телевизия "Кошице", оператор-постановчик е в студията за игрални филми "Бояна", филмов и телевизионен оператор е в студията за телевизионни филми "Екран", София.

Първият филм на Венец Димитров като оператор в България е "Игрек 17" на режисьора Вили Цанков през 1972 г. Следват "Преброяване на дивите зайци", "Сватбите на Йоан Асен II", "Циклопът","Селцето", "Пътят към София", "Борис I".

Главен оператор е на 23 игрални и над 40 късометражни филма.

Носител е на редица национални и международни награди, държавни отличия, звания и ордени. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.