Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия не е против да се възстановят преговорите за Украйна в Нормандския формат. В него участват Русия, Украйна, Германия и Франция и за последен път такава среща имаше през 2019 година.

Москва очаква в преговорите обаче да бъдат поканени и руснаците от Донбас. Това Лавров заяви на пресконференция с германската министърка на външните работи Аналена Бербок, с която разговаря тази сутрин в Москва.

Бербок пък заяви пред журналистите, че с Лавров имат „фундаментални различия по много въпроси“, но това, че се срещат да разговарят, все пак дава надежда.

„Няма алтернатива на стабилните германско-руски отношения и това е убеждението на правителството в Берлин“, заяви Бербок. 

Германската външна министърка настоя да отговори спокойно и обстойно на всички повдигнати от Русия теми, някои от които „тежат на добрите ни отношения“. 

Москва публикува часове преди визитата на Аналена Бербок всички въпроси, които смята за спорни с Германия.

Каталогът с германски прегрешения от руска гледна точка е дълъг и с доста остър тон. Руснаците съобщават, че „са разочаровани от настоящото състояние на отношенията между Берлин и Москва, които се намират в особено тежка фаза, тъй като Берлин провокира Москва многократно.“

Доказателствата за тези провокации са изброени детайлно. Сред тях е „постоянното присъствие на Бундесвера в Литва, въпреки че според вижданията на НАТО и Германия това не отговаря на истината и натовските части там се сменят непрекъснато.“

Русия е против това, че Германия е изходна точка на американските войски в Европа, че Берлин поддържа санкциите срещу Москва и в крайна сметка „Германия е непрекъснато срещу нас“. Споменават се експулсиранията на руски дипломати от Берлин „по скалъпени обвинения в шпионаж“, обвиненията, че Русия е замесена в опита за отравяне на Алексей Навални, както и разкритията, че Москва е замесена в убийството на дисидент в Берлин. Всичко, това според Русия, са „вражески действия на Берлин спрямо Москва“.

Лавров изброи всички тези обвинения и по време на срещата си с Бербок, което вледени атмосферата на разговорите. Първоначалното приятелско обръщение на „ти“ бе забравено и Бербок започна да се обръща към Лавров с „уважаеми колега“, а в края на пресконференцията двамата дори не позираха за снимки пред камерите, ръкувайки се, както е обичайно след подобни срещи.

Двамата министри обсъдиха и газопровода „Северен поток“ 2. Лавров заяви, че проектът нарочно се политизира, а той е чисто икономически. Позицията на Бербок обаче остана непроменена и тя е, че в настоящата ситуация с Украйна, а и докато газопроводът не получи лиценз, газ по него не може да тече.

В края на пресконференцията журналисти от тв канала Russia Today попитаха защо Германия не се намесва в проблема им със спирането на излъчванията на териотирята на Германия. Бербок заяви, че това е решение на платформата, с която телевизията работи - youtube, която е спряла излъчванията заради фалшиви новини и Берлин не може да се намесва в това. Лавров също бе попитан дали Москва няма да се намеси, на което отговори, че тепърва ще има отговор и Русия ще настоява телевизията да се излъчва свободно на територията на Германия.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

К

Лавров е част от глобалния тежък проблем наречен "днешна русия с имперски мераци". Едно време минаваше за умерен интелигентен дипломат. Ама едно време, сега е обикновен руски надменен боклук.

Руснаците са изнудвачи

Русия се опитва да изнудва Запада, но знае, че номерът и няма да мине. Путин залага на това, че Байдън не знае на кой свят се намира. Пресата тук в Щатите, дори лявоориентираната, започва да задава въпроса: кой управлява Америка? Кремълксите изнудвачи удрят на камък. не толкова отстрана на Байдън, колкото НАТо като цяло. Германците изглежда първи се усетиха, че Москва използва газа като оръжие. После цяла Европа започна да се събужда. При сегашните темпове, с които руската икономика пропада, рано или късно Русия ще преживее съдбата на Съветския съюз. Путин знае това, знаят го и висчки край него. Въпросът е, че ако някой изкрещи, че царят е гол, пращат го при Навални или при Свети Дух.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.