Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лекар е нападнат в кабинета му - обиждан, свален на пода и душен. Обяснението за агресията - ваксинирал пациент, който след време починал.

Новината е от вчера.

Ден по-рано доцент Атанас Мангъров обясняваше на живо от телевизионния екран как в България има починали 564 души от ваксините. (Разбирай ваксините не спасяват човешки животи, а убиват). Без никакви доказателства. 

Връзка между нападението и думите на Мангъров може и да няма, но съвпадението е притеснително.

Инфекционистът, противник на COVID ваксините, отново излиза сякаш от временната сянка, в която беше поставен, и се връща с нови сили под светлината на прожекторите.

Доц. Мангъров е част от работна група от страната на „Възраждане“, която заедно с експертите на правителството, ще спори и обсъжда мерки, ваксини, зелен сертификат.

Добра идея ли е това?

Според премиера Кирил Петков така антиваксъри и сие нямало да се капсулират, щели да се почувстват изслушвани и представени. Едва ли не се очаква те да бъдат убедени от специалистите и рязко да променят публичните си възгледи (щото при някои от тях има опасно раздвоение по отношение на епидемията и ваксините между убежденията им пред хора и насаме). Вероятно Петков си представя, че като вкара "Възраждане" и съмишленици в подобен тип диалог той ще успее да ги приобщи, претопи или поне притъпи. Може някъде и в учебниците за разрешаване на конфликти така да пише.

Но е съмнително колко този план може да свърши работа. И доколко работят аргументите на здравия разум срещу фанатизирани хора, при това снабдени с парламентарно представителство и умело използващи социалните мрежи.

Всъщност не получават ли така нова легитимация, не им ли се влива нова сила? И няма ли Петков да бъде надхитреният? 

Да си спомним, че медийната звезда на педиатъра инфекционист (дотогава просто с реноме на добър специалист ) изгря ярко със силно критикуваното хрумване на бившия премиер Бойко Борисов за алтернативен на НОЩ орган за пандемията. Така още в началото сред хората се породиха съмнение, раздвоение и несигурност, щедро подхранвани от търсенето на „другата гледна точка“, особено в тв ефир.

За известно време към края на м. г. Мангъров, който в нахъсаното си желание да доказва своята „правота“ и да брани новопридобитата си "революционна" слава, стигна до интересни избори - кандидат-депутат от АБВ, сега съветник на „Възраждане“, беше поизчезнал от екраните. 

Създаването на работна група обаче изглежда като възобновяване на темата за алтернативността на фактите и подхранва с нов импулс съмненията в и без това твърде разделеното общество.

А Мангъров се завръща още по-краен и разпространява твърдения, които не може да докаже, фалшиви новини (както ги определи д-р Александър Симидчиев). Не му е за първи път. През септември 2021 г. от две болници открекоха негово обвинение за починал ваксиниран пациент. Сега макар и с два дни закъснение от здравното министерство също опровергаха пряко насаждащото му страхове изказване, че ваксините са убили над 500 души в страната.

Как действа този тип пропаганда на и без това колебаещите се и неискащи да се имунизират българи е лесно да се прогнозира.  

Кирил Петков има големи планове за разширяване и ускоряване на ваксинацията. "Завръщането" на доц. Мангъров няма много да помогне на тези амбиции.

Коментари

.....

Се ла ви.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

К

Да се надяваме, че фактите ще надделеят, а не позициите ? Харесва ли ви така авторке ? Аз съм готов да приема всякакви факти, независимо дали оборват моята позиция. За протокола, моята позия не съвпада с вашата, доста се разминаваме. Дори се разминаваме по въпроса кое да е водещото - позицията или фактите !

УР

Добре, споделете какви са фактите от плоската Земя. И, ако може, подкрепете ги с... факти.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

К

На това вашето му се вика плоско внушение неуважаеми ур. Пълна тъпня, (като за тъпичка глава) е това вашето внушение и е аналогично на "Споделете защо сестра ви е к@рв@ и още да кажете причините защо ви е къса оная работа"

УР

Уважаеми К, Толкова се радвам, че сте успели да измерите онази ми работа. Но независимо от това вълнуващо наблюдение, не споделяте нищо за фактите, за които така напоително говорите... Ваш Ур

Мдаа,

Мангъровщината и бенатовщината ще надживеят прототипите си!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.