Българският премиер Кирил Петков ще бъде поканен за изслушване в Европейския парламент на 27 януари от Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Това съобщиха от кабинета на евродепутатката социалистка Елена Йончева, която е член на тази група.

Депутатите ще поканят представители на коалиционното правителство, главния прокурор, както и други институции, които имат отношение към върховенството на закона в страната. Очаква се управляващите да представят своите планове за реформа в съдебната система, за въвеждане на отчетност на главния прокурор, както и за законодателни промени, които да доведат до ефективна борба с корупцията. На вниманието на ЕП ще бъде също медийната свобода и предотвратяването на т. нар. „дела шамари“ срещу журналисти и граждански активисти, известни като SLAPP.

Възможно е евродепутатите да настояват да получат допълнителна информация за разследванията на корупцията по високите етажи на властта. Според Йончева става дума за снимките с кюлчетата злато и банкнотите евро от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който се отправят заплахи срещу бизнесмен и политически опонент, и др. Случаят „Барселонагейт”, например, не е приключен, посочи българската евродепутатка.

Мониторинговата група започна да наблюдава България през лятото на 2020 г. Оттогава досега бяха проведени две изслушвания на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и на неправителствения сектор.

Борисов и главният прокурор Иван Гешев отказаха да участват и бяха представени от заместници. И в двата случая членовете на групата не останаха доволни от отговорите и пратиха допълнителни писмени въпроси.