Петролът продължи да поскъпва в азиатската търговия днес, като сортът Брент достигна до най-високите си нива от октомври 2014 г., съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА. 

Повишението се дължи в голяма степен на новото напрежение на Арабския полуостров след въздушен удар в столицата на Йемен - Сана, и последвала атака на територията на Обединените арабски емирства. Влияние оказва и продължаващото напрежение около Украйна.

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, повиши цената си с 85 цента или над 1 процент до 87,33 долара. По време на търговията той беше достигнал цена от 87,55 долара за барел.

Американският лек суров петрол скочи с 1,13 долара или 1,4 процента цента до 84,95 долара за барел, най-високата му цена от два месеца насам.

Повечето анализатори предричат продължаващ тренд към високи цени и рекорди през лятото. Припоняме, че цените на петрола се отразяват в ценообразуването на азерската газ към България. Освен това бензиностанциите ни следват плътно повишенията на световните пазари и за година скокът на бензин и дизел е над 35%.