Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Основните цени на суровия петрол по световните борси вървят нагоре, а с тях - и цените на бензиноколонките у нас и Европа. Само за година бензинът и дизелът са скочили с над 30%, същото важи за пропан-бутана и метана. Намаления - не се очакват скоро. 

Това е есенцията от обобщението и прогнозите, които направи тази сутрин пред бТВ Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация. 

"Тенденцията е към увеличаване на горивата, въпреки че през последната седмица на практика няма никаква промяна. Това спокойствие обаче е измамно", категоричен е той. 

Погледнати в конкретиката, числата показват нагледно повишението - бензин А95 е качил своята стойност за крайните клиенти с цели 60 стотинки за 12 месеца и в момента се търгува на над 2,40 лв. за литър при едва 1,84 лв. преди година. 

Още по-високо е увеличението при дизела, който в момента се продава по бензиностанциите на почти 2,50 лв. за литър, докато през януари на 2021 г. тази цена е била под 1,85 лв. Процентно това е увеличение от около 35%. 

Рязък е скокът и при пропан-бутана, който от едва 90 стотинки, днес се продава на 1,40 за литър. Очаквано - най-тежко е положението за автомобилите, които се движат на метан, който вече е закотвен на няколко стотинки под 3-те лева и се очаква, че скоро ще ги прескочи и то трайно. Това е сериозен проблем за автомобилните превозвачи, които се движат основно на този тип гориво. 

"Силно се надявам, че няма да стигнем до психологическата бариера от 3 лв. за литър бензин и дизел", заяви днес Делчев, но подчерта, че това не е невъзможна хипотеза. 

По думите му, потреблението на течни горива в момента е същото като в предкризисните времена от 2019 г. В същото време производството изостава с много, което е логична причина за флуктуациите нагоре на цените. 

"Рафинериите забавиха увеличението на продукцията си. ОПЕК взе решение за увеличаване със сравнително малки количества - 400 000 барела на ден. Те не покриват рязко нарасналото търсене, тъй като "Омикрон" не ограничава бизнеса", подчерта Делчев. 

Добрата новина - в България няма как да се стигне до опашки за зареждане на автомобилите, защото страната ни внася необходимите количества, независимо от цените. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.