Всякакви видове ембарго – и скрити, и открити, срещу продажбата на оръжия за Украйна, трябва да паднат, защото страната трябва да бъде в състояние да се отбранява срещу руската заплаха.

Това заяви в Европейския парламент в Страсбург украинската депутатка Иванна Климпуш-Цинцадзе - бивш вицепремиер за европейската и евроатлантическата интеграция.

Тя участва в среща с върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, организирана от Комисията за външни работи и Подкомисията за сигурност и отбрана.

Часове преди дебата стана ясно, че Германия е отказала да достави оръжие на Украйна. В Берлин били недоволни от закупуване на оръжие за страната дори чрез системата на НАТО, поясни Климпуш-Цинцадзе пред Клуб Z. Там смятат, че такива неща трябва да се решават не само на национално равнище, но и на ниво ЕС.

Украинската депутатка изрази надежда, че Европа ще бъде единна и ще позволи доставки на оръжие за страната й.

Председателите на двете парламентарни комисии - Дейвид Макалистър и Натали Лоазо, предложиха ЕП да изпрати в Украйна мисия за проучване на фактите. Така според Макалистър ще бъде даден сигнал за солидарност с украинския народ в този момент на несигурност.

ЕС не може да се намеси в Казахстан, отговори Жозеп Борел на депутатски въпрос.

„Вижте, Казахстан е част от военен съюз, от който ЕС не е. И ако правителството на страната поиска от този съюз да изпълни задълженията си, какво искате ние да направим? ЕС няма възможността да се намесва в събитията там. Русия може, защото е част от военния съюз. Ние можем да бъдем съгласни или не, да имаме различен подход към развоя им, но не призовавайте Общността да се намесва. Моля ви, бъдете сериозни!“, призова дипломат номер 1 на Европа.