Германия отказва за достави оръжие на Украйна, въпреки очакванията на Киев. Това стана ясно днес по време на визитата на германската външна министърка Аналена Бербок в украинската столица.

По време на среща с украинския си колега Дмитро Кулеба заяви, че позицията на новото правителство на Германия по този въпрос е известна и не се е променила.

"Разрешението за доставки на оръжие се дава изключително рестриктивно и това е не само добре известно, но и исторически обосновано“, заяви Бербок.

Тя посочи, че германският принос за сигурността на Украйна е голям и без доставки на оръжие. Украйна от своя страна от години се бори за доставка на оръжие от Германия и окачестви отказа на Берлин като „дълбоко огорчаващ“. 

Кулеба отново е изредил аргументите на Украйна, но е и благодарил за икозваната досега помощ от страна на Германия, като медицинско обслужване за ранени украински войници. Той намекна, че Украйна ще търси други пътища за въоръжаване. 

В началото на визитата си в Киев Бербок се срещна и с представителите на ОССЕ, които са на мисия в Украйна. Тя посети и паметника на загиналите на Майдана през 2014 година.

В края на еднодневното с ипосещение Бербок има разговор и с президента Зеленский. Още тази вечер тя отлита за Москва, където има насрочени разговори с колегата си Сергей Лавров. 

Освен доставките на оръжие и военния конфликт Бербок обсъди и съдбата на “Северен поток“ 2. Позицията на Бербок е, че газопроводът е и политически проект на Русия и затова засега не може да бъде пуснат в експлоатация.