Китай възстанови железопътния товарен трафик със Северна Корея, който беше преустановен поради опасения от пандемията, съобщи днес външното министерство на страната, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на министерството Чжао Лицзян заяви, че връзката през река Ялудзян е била възстановена след "приятелски консултации между двете страни".

Чжао заяви, че нормалната търговия ще бъде запазена, докато контролът върху пандемията остане в сила, но не даде други подробности.

Северна Корея, която вече е подложена на санкции от страна на ООН и САЩ, е затворила границите си, за да предотврати заразяването с COVID-19, което допълнително натоварва крехката й здравна система.

Тъй като от твърдолинейната комунистическа държава не идва много информация, не е ясно доколко е пострадала от пандемията.

Китай остава основен съюзник на Пхенян и източник на икономическа помощ, въпреки че подкрепи санкциите, наложени заради ядрената и ракетната програма на Пхенян.

В понеделник Северна Корея изстреля две предполагаеми балистични ракети в морето при четвъртото си тестово изстрелване този месец, очевидно за да демонстрира военната си мощ на фона на замрялата дипломация със САЩ и затварянето на границите заради пандемията.

Чжао не отговори директно на въпрос за изстрелването, но заяви, че Китай призовава всички страни да "имат предвид цялостната ситуация на мир и стабилност на полуострова ... и да работят заедно за постигане на напредък в политическото уреждане на въпросите там".