Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

КПКОНПИ е на проверка в Община Лом по постъпила информация "за неправомерни действия от лица, заемащи висши публични длъжности, при възлагане на обществени поръчки".

Кмет на Лом е Георги Гаврилов от ГЕРБ.

Пояснено е, че в днешната акция се проверяват две обществени поръчки с евросредства на стойност 3 448 510, 50 лв. Те са за проектиране на компостиращи инсталации (за разделно сметосъбиране) и за саниране на сгради в кметствата с. Сталийска махала, с. Замфир и с. Долно Линево.

Пояснява се, че въпреки наличието на "сламени" фирми извършители, действията по европрограмите "се изпълняват реално от дружества, собственост на заместник-кмета на града Валентин Евтимов".

Напоследък бившият главен прокурор, а сега директор (в оставка) на антикорупционната комисия Сотир Цацаров е невиждано активен по отношение на общини, които са "знаково" на ГЕРБ. Досега КПКОНПИ видя корупция - само в рамките на месец - във Варна, Стара Загора, Враца и Луковит. Съответно Бойко Борисов веднага вкара в наратива на живите си включвания във фейсбук, че ако сменят Сотир Цацаров, ще си отдъхнат само кметовете на ГЕРБ.

Ето и текста на днешното прессъобщение:

КПКОНПИ ИЗВЪРШВА ПРОВЕРКА В ОБЩИНА ЛОМ

На 17 януари 2022 г. служители на КПКОНПИ - дирекция „Противодействие на корупцията“, започнаха проверка в Община Лом по постъпила информация за неправомерни действия от лица, заемащи висши публични длъжности, при възлагане на обществени поръчки.

Проверяват се две обществени поръчки, финансирани по Оперативни програми „Околна среда 2014-2020“ на МОСВ и „Развитие на селските райони 2014-2020“ на Държавен фонд „Земеделие“, на обща стойност 3 448 510, 50 лв. Те са за проектиране на компостиращи инсталации (за разделно сметосъбиране) и за саниране на сгради в кметствата с. Сталийска махала, с. Замфир и с. Долно Линево.

Изискват се документи и се снемат обяснения от ръководството на Община Лом и длъжностни лица в общинската администрация, от служители на фирмите-изпълнители на обществените поръчки, както и от служители на Главна инспекция по труда, установили на място обстоятелства около изпълнението на поръчките.

Проверява се информацията, че фирмите, избрани формално за изпълнители, не извършват възложените им дейности, а те се изпълняват реално от дружества, собственост на заместник-кмета на града Валентин Евтимов. Установено е, че на същите дружества, негова собственост, в предходни периоди са възлагани поръчки и договори от страна на Община Лом. По този начин чрез формално избраните изпълнители, приходите от извършените дейности достигат до дружествата със собственик посочения заместник-кмет.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.