Свръхактивностите на КПКОНПИ продължават - на свое заседание комисията е решила да внесе в съдилища искове за 3 300 506, 02 лв. Като сумата включва и цената на 5 недвижими имота и 4 моторни превозни средства, съобщават оттам.

КПКОНПИ откровено е заплашена от смяна на ръководството и дори от генерално преструктуриране от новото парламентарно мнозинство. За разлика от други кардинални промени, за тези трябва обикновено мнозинство от над 120 депутати.

Оттогава обаче комисията отчита успех след успех (или поне заявка за такива пред съда), както и няколко "удара" срещу общини на ГЕРБ - напълно немислими преди.

Сред обектите на искове за конфискация от днес са обвиняем лидер на ОПГ за цигари и наркотици от Пловдив, както и измамница, представяла се за полицай.

Както е известно, за да има конфискация, не е нужно субектите й да са осъдени за твърдените престъпления, а само обвинени от прокуратурата.

Ето и пълния текст на съобщението:

КПКОНПИ ВНАСЯ В ОКРЪЖНИ СЪДИЛИЩА ИСКОВЕ ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО НА СТОЙНОСТ НАД 3 МЛН. ЛЕВА

На свое редовно заседание КПКОНПИ прие решения за внасяне на искове в окръжни съдилища в страната за отнемане на незаконно придобито имущество на стойност 3 300 506, 02 лв. В сумата е включена и цената на 5 недвижими имота и 4 моторни превозни средства.

В Окръжен съд – Пловдив се внася иск срещу Еркан Лапанов на стойност 2862521,37 лв. Проверката на Комисията срещу него е започнала след уведомление от прокуратурата за привличането му като обвиняем като ръководител на организирана престъпна група за незаконно разпространение и преработка на тютюневи изделия, държане на наркотици и извършване на сделки с имущество, придобито от престъпна дейност. В ръководената от него престъпна група е участвало и длъжностно лице – полицай. Пред съда се претендира и отнемането на 5 недвижими имота и 1 моторно превозно средство.

В Окръжен съд – Силистра се внася искова молба срещу Силвия Демирова на стойност 108 012,40 лв., претендира се и стойността на едно моторно превозно средство. Тя е обвинена от прокуратурата за това, че не е платила данъчни задължения в особено големи размери и не е декларирала нито едно от получени общо 209 броя дарения.

Срещу Красимир Георгиев се внася иск в Окръжен съд – Варна на стойност 164793,78, като в цената е включена и стойността на едно моторно превозно средство. Той е обвинен от прокуратурата като ръководител на организирана престъпна група за наркотици.

В Окръжен съд – Разград се внася иск срещу Сергей Александров на стойност 112 441,77 лв. Той е обвинен от прокуратурата за това, че на територията на гр. Кубрат, както и в градове във ФРГ, Австрия и Кралство Швеция е заблудил управители на дружества за това, че негова фирма патентова и регистрира търговски марки срещу заплащане, и с това е причинил имотни вреди в особено големи размери.

В Окръжен съд – Ямбол се внася искова молба срещу Ана Йорданова на стойност 52 736,70 лв., претендира се и стойността на 1 моторно превозно средство. Тя е обвинена от прокуратурата за това, че се е представяла за длъжностно лице (полицай) и с действията си е причинила имотни вреди в големи размери на граждани.