Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сотир Цацаров е депозирал оставката си в НС, предаде БГНЕС. Молбата за освобождаването му от поста председател на КПКОНПИ е депозирана рано тази сутрин в деловодството на парламента.

В петък премиерът Кирил Петков съобщи, че от страна на ДАНС е отнет достъпът на Сотир Цацаров до класифицирана информация.

Както и Клуб Z писа, това предизвика истинска буря. Самият бивш главен прокурор, а сега директор (все още) на антикорупционната комисия обвини правителството в лицето на Петков и МВР шефа Бойко Рашков, че са натискали зам.-председател на ДАНС да нареди отнемането на достъпа му.

Както и че случката, която се използва за претекст - "ЦУМ-гейт", в предишни години е проверявана и в нея нямало нищо нередно.

Самият Цацарв обяви, че остава на поста, но е разпоредил класифицираните документи да се четат от негов заместник.

Средите около новата власт пък напротив - казаха, че Цацаров по нерегламентиран начин е научил, че предстои отнемане на достъпа му. И тогава е анонсирал оставката (в четвъртък), образно казано - за да бяга пред пръта.

Самият Цацаров встъпи на поста в късната есен на 2019 г. и всъщност довършва мандат на Пламен Георгиев, който след скандали у нас, бе пратен от предишната власт за консул във Валенсия. Той обаче бе избран на 8 март 2018 г. и фактически Цацаров можеше да доизкара мандата до 2024-а.

Новото парламентарно мнозинство не крие плановете си една от първите реформи, които ще предприеме, да е спрямо КПКОНПИ. Очаква се странният "мастодонт" да бъде разделен отново на две - на комисия за борба с корупцията и орган за конфискация на незаконното имущество. За това трябва обикновено мнозинство в НС, каквото новите управляващи имат. Днес партньорите в коалицията са обсъдили тези въпроси на закрита среща.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.