Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров напуска предсрочно поста си, съобщи БНР. Той ще направи изненадващия си ход обаче, едва след като покажел с цифри и факти кой прави “празни декларации и обвинения”, стана ясно от негово изявление пред "24 часа".

Бившият главен прокурор и настоящ председател на антикорупционната комисия ще подаде оставка, считана от 1 март, след като специализирана парламентарна комисия приеме отчета за работата на комисията.

Той е бил помолен за коментар на подготвяните от правосъдното министерство и група депутати законодателни промени, които ще доведат до разделяне на КПКОНПИ на два отделни органа. Един, който да разследва корупция и втори, който да се занимава с конфискация на незаконно придобитото имущество и конфликта на интереси.

Макар че все още няма внесени конкретни текстове в парламента, темата придоби публичност след изявления на правосъдния министър Надежда Йорданова и други политици.

"Ще коментирам декларираните намерения за законодателни промени следващата седмица, след като изпълня своето решение да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Ще поискам да бъда освободен от тази длъжност, считано от 1 март, до когато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политическите декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си", гласи писменият отговор на Цацаров.

Цацаров пое КПКОНПИ през 2019 г., след като изтече седемгодишният му мандат като главен прокурор. През това беше упрекван, че съсредоточава много власт и интереси в държавата. В последните седмици дейността на Комисията рязко се увеличи.

Първият шеф на комисията Пламен Георгиев също подаде оставка след скандал с незаконно барбекю върху терасата на своя дом и замина като генерален консул във Валенсия. Съвсем наскоро той бе отзован.

Новите управляващи в лицето на "Продължаваме промяната" бяха критични към КПКОНПИ под управлението на Цацаров още преди изборите. Един от партньорите им - "Демократична България" - пък отдавна искат оставката му.