Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тази сряда Журналът за естествени продукти публикува на пръв поглед страхотно изследване. Учени от Глобалния конопен център за иновации в Орегон са открили, че два химични компонента в растението се свързват с шипчестия (спайк) протеин на новия коронавирус.

Второ изследване на Университета във Ватерло пък сочи, че канабидиолът може да увеличи шанса бъбречни клетки да засекат вирусите на коронавируса и да се самоунищожат, преди да репликират вируса, по този начин блокирайки неговото разпространение.

Моментално десетки медии разчетоха това като "марихуаната блокира COVID-19". За жалост това не отговаря на истината.

В първото изследване е установено, че канабигеролната (CBGA) и канабидиолната (CBDA) киселина наистина се свързват със спайк протеина - но в блюдо на Петри. Човешкото тяло е значително по-комплексно от подобна изкуствена среда обаче.

Десетки вещества са преборвали ракови клетки при подобни условия, но после се е оказало, че не работят толкова добре в човешкото тяло. На базата на подобни изследвания в началото на пандемията бе рекламиран и хидроксихлорохинът, но после се оказа, че в реална употреба не е толкова ефективен.

Второто изследване също е в блюдо на Петри и е изключително специфично - а и не е минало през академичен преглед.

Но най-лошата новина е, че всички тези вещества отиват по дяволите, когато човек употребява марихуана по традиционния начин - с пушене. Високите температури трансформират канабиноидните киселини в обикновени канабиноиди, за които няма данни да помагат срещу вируса.

Учени от цял свят приветстват изследванията - те определено са индикация, че е възможно в някакво бъдеще да има лекарство срещу COVID-19 или други коронавируси, базирани на някои от стотиците канабиноиди в различните видове коноп. Но не са лечение в момента.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.