„Правилата в България са едни от най-либералните. Все още няма решение дали да отпадне удостоверението за наличие на антитела, на този етап все още се обсъжда“, коментира здравната министърка Асена Сербезова в петък в кулоарите на парламента. 

Преди дни главният държавен здравен инспектор Анегл Кунчев каза, че той няколко пъти е правил предложения този документ, който беше приет като един от вариантите на т. нар. зелен сертификат, да отпадне. Съветничката на премиера проф. Радка Аргирова също изрази своето неодобрение към този вид удостоверение, които били „чисто българско, наше произведение” .

Наличието на антитела беше допълнително добавено под сериозен и обществен, но най-вече политически натиск в предизборната ситуация преди вота през ноември. Много експерти твърдяха, че той е твърде компромисно решение. Сертификатът за антитела в момента важи 3 месеца, има и други изисквания.

„Евентуална промяна за зеления сертификат ще има, ако бъде направено предложение от експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката, здравния контрол и главния държавен здравен инспектор. На този етап няма такова“, посочи здравната министърка.

Тя добави, че не се обсъжда включването на допълнителни обекти, за които да важи изискването за зелен сертификат.

Сербезова коментира и представения вчера нов план за справяне с епидемията.

„В плана България е разделена на шест клъстера. Предстои на сайта на Министерския съвет да бъде публикувана карта със съответната информация за модела, който ще се следва при управлението на пандемията“, отбеляза тя.

Министърката обясни, че процентът на интензивните легла, които са заети, се подава като данни всеки ден от РЗИ. В момента се изпробва как работи новият модел, представен от кабинета.

"Тази карта е динамична, тъй като в момента, в който се освобождават легла, съответната област минава от една зона и в друга. Т.е. винаги го е имало този регионален подход.

Това, което и вчера обясни министър-председателят за клъстърите - да ви обясня защо са 6. Защото не бива поради това, че в една определена община или по-малка област има недостиг на легла, но те могат да използват леглата на друга област, да има по-стриктни мерки. Направихме срещи с директори на болници и директори на РЗИ-та дали има възможност този капацитет да бъде увеличен", каза Сербезова.

Основният проблем не е дали има легла, а какви са тези легла и също така наличието на медицински персонал. Един от другите водещи критерии е заболеваемост на медицински персонал, поясни още тя.

„Подходът е към всички в обществото. Този план се отличава с това, че имаме повече отговорност от страна на областните щабове. Ако имаме в Добрич някаква си ситуация, там трябва да се вземат мерки, които няма да се взимат в Гоце Делчев”, обясни за плана пък проф. Радка Аргирова по-рано днес пред Нова тв.

Според нея с новия план има предвидимост, а хората могат да следят тенденциите и да са подготвени. Тя изрази надежда, че няма да се стига до запълване на интензивните легла до над 80%.

„Боя се, че не се спазват мерките – маски, дезинфекция. Боя се за възрастните хора, особено ако не са ваксинирани”, каза още проф. Аргирова.

Според нея починалите продължават да бъдат от Делта варианта.

„Не съм чула досега за починал човек от Омикрон. В момента сме в положение на едновременна циркулация на Делта и Омикрон. Смъртните случаи продължават да са от Делта”, твърди професорката.  

Тя смята, че на хората с фалшиви сертификати трябва да бъде даден шанс да се ваксинират, на подобно мнение е и Кунчев.

Проф. Аргирова коментира и бустерните дози.

„Преди около 10 дни се появи в научните среди идеята, че трябва да се смени подхода и да не се правят непрекъснати бустери. Но трябва да видим колко устойчив ще е Омикрон. Според вирусолозите това ще е или последен, или един от последните варианти. Тогава е възможно да се направи универсална ваксина. Не е изключен и друг поход. Да се види в коя част на света какъв вариант е доминиращ и да се подготви такава ваксина”, обясни тя.