Новият план за борба с пандемията е математически модел и има много дефекти.

Това коментира в "Твоят ден" по Нова нюз депутатът от ГЕРБ проф. Асен Балтов.

Според плана има четири етапа на затваряне на страната при ръст на болните, като водещият индикатор ще е заетостта на интензивните легла като тя ще се следи по шестте региона/клъстери.

560 от реанимационните легла са в София, посочи той.

"Така трудно ще кажем кога София е в четвърти етап. Другите клъстери много по-бързо ще навлязат в този етап", смята Балтов.

"Според заложеното в плана Централен Северен район вече е в третия етап. Това значи, че там има много малко реанимационни легла. Половината такива са в София, а останалите са разпръснати в другите клъстери", коментира бившият директор на "Пирогов". 

Той посочи, че става дума за общо около 1200 легла, но хората, които могат да ги обслужват, са не повече от 800 - 850 максимум.

"Това е основният дефект на предложения план. Това е разликата между реалния живот и някой, като прави математически изчисления и модели." 

По думите му ще има сериозен проблем при овладяване на третия и четвъртия етап на вълната.

"Омикрон е много по-заразен. В третата вълна максималният брой заразени седмично е бил 32 500, докато сега само за 5 дни имаме над 30 000 новозаразени. Процесът на влизане в болница и в интензивни отделения ще бъде много по-ускорен", смята проф. Балтов.

"Разлиствайки плана, прави впечатление, че той е наукообразен с липса на всякакви практични възможности за действие по време на тази COVID вълна. Гледайки експертите, които го защитават, разбирам, че той е писан от хора, които никога не са влизали в лечебно заведение и никога не са се занимавали с болни пациенти от COVID-19. В него се говори за клъстери, целият план е функция на интензивните легла. Това е много измамно, защото той казва, че държавата ще се затвори при 80% капацитет на заетост на интензивните легла", смята пред БНТ бившият здравен министър и сега също депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов.