В София не се предвиждат нови мерки срещу COVID-19, тъй като заетите интензивни легла са под 70%, като има възможност за разкриване на още. Това заяви в ефира на бТВ столичната кметица Йорданка Фандъкова. Тази оценка е в рамките на новия пандемичен план на правителството.

"Когато говорим за легла – разбираме оборудвани такива и обезпечени с персонал. Към момента нямам информация за проблем с липсата на медици.

Разпореден е засилен контрол на мерките, от началото на годината в градския транспорт са направени проверки на около 1500 превозни средства, издадени са около 60 акта за нарушения“, обясни Фандъкова.

Тя каза още, че е провела конструктивен разговор за COVID зоните в ДКЦ-тата и общинските болници с новата здравна министърка проф. Асена Сербезова и ще се въвеждат и денонощни такива.

Двете са коментирали и фокуса върху оставането на учениците в училище - според Фандъкова те твърде дълго са стояли вкъщи. Само 2% от децата в детските градини са карантинирани, спрямо 7,5% в училищата. И под 1% от учителите.

"В понеделник се надявам да имаме възможност да обявим, че учениците в София няма да излизат в онлайн обучение, защото е краят на срока и е важно да бъдат в училище“, добави тя.

Кметицата коментира и искането на Столична община държавата да подкрепи софийския градски транспорт със 178 млн. лв. - в пъти повече от други години. Причината - резкият ръст на цените на електроенергията и природния газ.

"За улично осветление сметките са пораснали два пъти, а тази сметка се плаща изцяло от местните данъци на хората“, уточни тя.

В опит да защити общинските дружества, Фандъкова заяви, че през последните 3 години е имало увеличение на приходите на градския транспорт, но заради пандемията пътникопотокът е намалял.