Голяма кибератака засегна днес украинските правителствени сайтове, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Засега никой не е поел отговорност за тази агресия. Тя става в контекст на засилено напрежение между Киев и Москва и между Запада и Русия заради Украйна.

Засегнати са сайтовете на министерството на външните работи, на образованието и науката, на министерството на извънредните ситуации и на други министерства и ведомства.

Преди сайтът на външното министерство да стане недостъпен заради атаката, там се появи послание от авторите й. То беше публикувано на челната страница на сайта на украински, руски и полски.

"Украинци, стархувайте се и се подгответе за най-лошото. Всички ваши лични данни са качени в интернет", гласеше посланието. То бе придружено и от няколко символа, сред които и лого със задраскано украинско знаме.

Украйна на няколко пъти бе мишена на кибератаки в последните години. През 2017 г. киберпирати поразиха няколко критично важни инфраструктури, а през 2015 г. атака имаше срещу електропреносната мрежа на страната.

Американското правосъдие съобщи през октомври, че е обвинило шестима агенти на руското военно разузнаване за тези кибератаки, но също и за други атаки по света, като например и тази срещу Еманюел Макрон преди президентските избори през 2017 г.

ЕС - готов да помага

ЕС свика спешна среща на посланиците на Общността, за да реши как да помогне на Украйна да отговори на кибератаката и каква техническа помощ може да предостави, за да подобри способността ѝ да устои на подобни атаки за в бъдеще, предаде ТАСС. Агенцията се позова на изявление на върховния представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел при пристигането му в петък на неформална среща на външните министри на ЕС в Брест, Франция. 

"Свикахме спешна среща на посланиците на ЕС тази сутрин, за да видим как можем да помогнем на Украйна да отговори на това и каква техническа помощ можем да предоставим, за да подобрим способността й да се противопоставя на подобни атаки. Ще мобилизираме всички възможни ресурси за това", каза той. 

Борел припомни, че ЕС разполага с екип за бързо реагиране при кибератаки, както и „проект за киберзащита в рамките на програмата на ЕС за постоянно структурирано сътрудничество в отбраната (PESCO)“. 

"Не е лесно да се каже кой стои зад тази атака, но ние търсим. Не мога да посоча никого, защото нямаме доказателства, но можем да гадаем", каза Борел, отговаряйки на въпросите на репортерите.