Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Редица страни от НАТО проявяват интерес да приемат на своя територия повече военни сили на алианса.

Така отговори на въпрос на Клуб Z адмирал Роб Бауер – началник на Военния комитет на НАТО. Той говори след двудневна видеоконференция на началниците на отбраната на страните членки. Адмиралът от Нидерландия е вай-високопоставеният военен в пакта.

Той обаче не назова поименно нито една държава.

Клуб Z попита Бауер дали от членките на НАТО от югоизточния фланг – България, Румъния и Турция, е постъпило предложение за увеличаване на военното присъствие на пакта заради руското военно струпване по границата с Украйна. Вчера стана ясно, че това искат балтийските страни – Литва, Латвия и Естония.

Адмирал Бауер припомни думите на генералния секретар Йенс Столтенберг, че ако има руска атака срещу Украйна, НАТО ще трябва да направи оценка на военното си присъствие на изток. И това засяга Югоизточна Европа.

„Знам, че има редица страни, проявяващи интерес към приемането на своя територия на тези сили. Но, доколкото знам, това все още не е обявено официално. За това не мога да кажа, че има взето решение. Но като цяло търсим възможност за това, което наричаме „усещане за сила“. И проучваме дали има страни, готови да предоставят свои бойни единици на североизточния фланг“, допълни военен номер 1 на алианса.

Помолихме Роб Бауер да коментира и предупреждението на Русия, че може да разположи оръжия в Куба и Венецуела, ако САЩ не се съгласят с исканията й Украйна да не бъде приемана в НАТО.

„Не разполагам с достатъчно информация какви ще бъдат оръжията, за да ви дам отговор като военен. Но, разбира се, повод за безпокойство е, ако Русия разположи ракети в други страни. Това би се отразило на сигурността“, отговори нидерландският адмирал.

Куба и Венецуела не са членки на НАТО, но има страни, които биха били притеснени от такава стъпка, заключи Бауер.

Коментари

Ivailo  Stoev's picture
Ivailo Stoev
Stoev

...

По време на ВСВ, когато България е съюзник на фашистка Германия, нито един войник не е бил изпратен на фронта, освен няколко доброволци, по свое желание. Редакцията на Клуб Зет и всички останали желаещи са свободни да се присъединият към тези, които желаят да се бият на страната на НАТО (разбирай САЩ). Да грабват пушките и към Русия. А мантрата, че сме част от НАТО и няма начин да не участваме означава, че България, като съюзник на Хитлер, е била по-независима отколкото сега, като част от НАТО.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.