Стефанос Циципас отправи умерени критики към Новак Джокович заради случващото се с един от съперниците му преди Откритото първенство на Австралия по тенис, за което и двамата се готвят в Мелбърн.

Сърбинът очаква съдбата си - дали ще остане в страната или може да бъде депортиран и да не получи шанса да защитава титлата си.

"Той със сигурност играе по своите правила и прави неща, които не много състезатели биха дръзнали да направят, заяви Циципас в онлайн интервю за индийската медия WION. - Особено след като ATP обяви точните критерии, които трябва да се спазят, за да се влезе в страната."

"Никой не си и помисля, че може да влезе в Австралия неваксиниран и да не спазва протоколите. Иска се доста дързост да направиш това и да поставиш Големия шлем под риск. Не мисля, че са много играчите, които биха направили това", повтори гъркът. 

Един от асовете, на които се предрича, че ще заменят голямото трио Федерер - Надал - Джокович, добавя, че е избрал да се ваксинира, за да не мисли за нищо друго, освен за тенис. Но това не значело, че изборът на Новак бил "лошият".

Преди два дни ATP отново обяви, че 97 процента от тенисистите в топ 100 са имунизирани.

Попитан дали Джокович трябва да бъде пуснат да участва, Циципас отговари така:

"Има две гледни точки. Едната е, че почти всеки един играч е ваксиниран и прави всичко, което се изисква, за да дойде тук и да играе. От другата изглежда, че не всеки спазва тези правила. Една много малка част е избрала да върви по своя път... Което води до това, че мнозинството изглеждаме като глупаци."

Критично за Джокович се изказа също Мартон Фучович, а Анди Мъри обяви, че сърбинът трябва да отговори на някои въпроси. Това изявление бе направено преди да признае, че бъдейки заразен с COVID-19 е дал интервю за в. "Екип" в Белград и наградил деца на церемония. Също така е влязъл в Австралия с декларация с невярно съдържание. За последното вече е разследван и в Испания.