Софийска районна прокуратура привлича към наказателна отговорност 32-годишен мъж, стрелял с газов пистолет вчера на пл. "Народно събрание" в София.

Това гласи официално съобщение на СРП, като засега изглежда това да е и единствената правна последица от събитията вчера, а и от днешните думи на лидера на "Възраждане".

(В случая на съд ще отиде И. Х., който около 12,40 ч. "извършил непристойни действия на обществено място, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото  – извадил притежавания от него газ-сигнален пистолет и възпроизвел 2 изстрела...". Но едва ли И. Х. е важен в случая за голямата картина.)

Костадин Костадинов ефектно върви по стъпките на "бета версията си" Волен Сидеров, само че без получените наказания - били те и съвсем символични.

Най-ефектният провал досега на държавното обвинение бе с опита му да дерегистрира партията на Костадинов (ако не знаете - в този тип дела по регистрация, нищо че са в Търговско отделение, същото участва прокурор).

Делото бе атрактивно анонсирано през лятото на 2020 г. и послужи като реактивен двигател на поддръжниците на "д-р Костадинов", както го титулуват в съответните медии.

Първоначално държавното обвинение обяви куп уж доказани нарушения: че към датата на провеждането на Учредителното събрание имало поне 86 лица, които са били извън територията на страната, 108 от тези, чиито имена фигурират върху декларации като учредители, пък били заявили, че подписите в списъците не са техни, 87-ина обявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство, а други 120 лица заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание през 2014 г. в читалището на гр. Плиска.

Костадинов се появи с трима адвокати, а неколцината свидетели, извикани по делото, рязко премислиха. Или категоричността им спихна, или заявиха, че били заплашвани при разпитите от служители на ДАНС в рамките на предварителното производство.

В крайна сметка с окончателното решение на ВКС прокуратурата "падна в този мач" и партията си остана. Решението на върховните съдии бе от 31 май 2021 г.

Всичко това обаче даде чудесен повод почитатели с автобуси да пътуват при всеки повод от Варна - и не само, да си правят ефектни хепънинги пред и в (?!) Съдебната палата в София - дори по време на пандемията.

Лидерът говори пред екзалтирани почитатели вътре в Съдебната палата в София на 30 ноември 2020 г.

И в крайна сметка - да се консолидират яко... 

През март - също 2020-а, прокуратурата съобщи, че завежда ново дело, вече персонално срещу Костадинов - за събуждане на "неоснователна тревога у гражданите в условията на обявеното на територията на страната извънредно положение" (това е формулировката и на смехотворните - без извинение, обвинения срещу проф. Асена Сербезова, б.р.).

Обвинението също е - най-меко казано - сложно да се прецени дали може да има успех.

"В телевизионно предаване К. твърдял, че въведените противоепидемични мерки от здравните власти са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“, поясняват от обвинението.

Тоест - действията, за които го обвиняват, пак прилягат по-скоро на "смел народен трибун", отколкото да са криминални. Но това бъдещето ще покаже.

Делото тръгва, то се следи пламенно от почитателите на варненския лидер в прилежащите им фейсбук страници. Но бива спряно заради новата роля, която придобива Костадинов след 14 ноември м.г. - депутат. Макар главният прокурор да не е обявявал че го иска, Костадинов ефектно се отказа на 8 декември от имунитета си и обяви, че иска да продължи процесът срещу него. Защото - както сам анонсира...

"... Не ме е страх от организираната престъпна група, известна като Главна прокуратура".

А пък доколко и кой е истински "репресиран" и кой - ерзац, вероятно времето ще покаже. Не е зле да се следят определени медии, които рязко обърнаха палачинката по отношение на варненския лидер.