Неправителствената група за защитата на правата на човека "Хюман Райтс Уоч" разкритикува президента на САЩ Джо Байдън и други западни лидери за слабата защита на демокрацията и обвързването им с автократически режими. Организацията ги обвинява и в неуспех с предизвикателства от климатичната криза и пандемията от COVID-19 до бедността, неравенството и расовата несправедливост, предаде Ройтерс.

Изпълнителният директор на групата Кенет Рот обяви, че докато бившият американски държавен глава Доналд Тръмп е бил в "прегръдката на приятелски настроени автократи", наследникът му е поел поста през януари 2021 г. с обещание да постави правата на човека в центъра на външната си политика.

"Но той продължи да продава оръжие на Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Израел въпреки репресиите им", пише Рот в годишния Световен доклад на "Хюман Райтс Уоч", публикуван в четвъртък. "Други западни лидери също показаха подобна слабост в защитата на демокрацията", добави той, назовавайки френския президент Еманюел Макрон и бившата германска канцлерка Ангела Меркел.

Рот каза също, че по време на ключови срещи на върха Байдън "изглежда загуби гласа си, когато ставаше дума за публично осъждане на сериозни нарушения на правата на човека".

"Държавният департамент на САЩ издаваше от време на време протести за репресии в някои страни и в екстремни случаи администрацията на Байдън въведе санкции срещу някои отговорни лица, но влиятелният глас на президента често отсъсстваше", пише той.

Представителите на САЩ защитиха администрацията на Байдън, заявявайки, че дипломати често са повдигали опасения за човешките права пред чуждестранни лидери, включително в трудни преговори с противници като Китай и Русия.

"Ако демокрациите искат да надделеят в глобалната надпревара с автокрацията, техните лидери трябва да направят нещо повече от това да изтъкнат неизбежните недостатъци на автократите. Те трябва да представят по-силни, положителни аргументи за демократичното управление", подчерта Рот.