Президентът Джо Байдън обвини бившия държавен глава Доналд Тръмп, че цени собственото си его повече от американската демокрация.

Демократът говори от Капитолия на годишнината от щурма на сградата на Конгреса от разярени симпатизанти на републиканеца, които се опитваха да предотвратят признаването на победата на Байдън на президентските избори през ноември 2020 г., предаде Си Ен Ен.

"За първи път в нашата история президент не просто беше загубил избори. Той се опита да предотврати мирното предаване на властта, когато яростна тълпа нахлу в Капитолия", каза Байдън в реч от сградата на Конгреса на САЩ. "Но те се провалиха. Не успяха. И в този ден за възпоменание трябва да направим така, че подобна атака никога, никога да не се повтори."

След това президентът отправи пряка критика към предшественика си:

"Накърненото му его е по-важно за него от нашата демокрация и нашата конституция. Той не може да приеме, че е загубил".

Събитията от деня доведоха до втория импийчмънт на Тръмп от Камарата на представителите. Нападението стана причина за най-голямото разследване в историята на ФБР - срещу поне 700 души са повдиганти обвинения, като още стотици нарушители все още са на свобода.

Събитията от 6 януари се случиха само две седмици преди встъпването в длъжност на Байдън и хвърлиха сянка върху администрацията на новия президент. Въпреки множеството загубени съдебни дела, безплодни преброявания и безброй развенчани конспиративни твърдения, много поддръжници на Тръмп продължават и до днес да се съмняват в легитимността на президентството на Байдън.

Държавният глава похвали полицаите, които се противопоставиха на атаката.

"На днешната дата, преди една година, на това свещено място демокрацията беше атакувана. Волята на хората беше подложена на атака, конституцията – нашата конституция – беше изправена пред сериозна заплаха. Превъзхождана по брой пред лицето на бруталната атака, полицията на Капитолия, столичното полицейско управление на Вашингтон, Националната гвардия и други смели служители на правоохранителните органи спасиха върховенството на закона. Нашата демокрация удържа. Ние, народът, издържахме. Ние, народът, надделяхме".

Вицепрезидентката Камала Харис посочи, че на 6 януари всички са видели "как би изглеждала нашата нация, ако силите, които се стремят да разрушат нашата демокрация, успеят".

"Когато се срещам с млади хора, те често питат за състоянието на нашата демокрация. За 6 януари. Това, което им казвам, е: 6 януари отразява двойствената природа на демокрацията. Нейната крехкост и нейната сила", добави Харис. "Силата на демокрацията е във върховенството на закона".

Тръмп бе планирал пресконференция за 6 януари, която изненадващо бе отменена. Смята се, че съветници са го предупредили, че това би създало ненужни проблеми за републиканците и него.

Вместо на пресконференцията в четвъртък, Тръмп се очаква да говори на митинг в Аризона през следващата седмица.