Невиждан от 40-години ръст на потребителските цени в САЩ, отбеляза вчера Министерството на труда в страната. Според последния доклад на институцията, скокът за 2021 г. е бил 7% и продължава да се ускорява и през тази година. Последният път, когато това ниво е достигано е бил през далечната вече 1982 г. 

По-големият проблем обаче е, че темпът на инфлацията изпреварва с много ръста на покачване на заплатите на американците и така на практика отнема покупателна способност от домакинствата. Въпреки че официалната статистика за втори месец отчита леко забавяне на инфлационния натиск, цените "на потребител" не спират да катерят върхове и това може да се окаже спирачка пред потреблението. 

На този фон пазарите очакват вече намесата на Федералния резерв, който трябва да интервенира нивата на лихвите нагоре, за да намали натиска и да подкрепи пазара на труда, който също изпитва тежки затруднения. Все още не е ясно дали затягането на колата на ФЕД ще бъде рязко или плавно.

Само преди дни МВФ предупреди, че рязко вдигане на лихвите ще взриви пазарите и ще удари лошо нововъзникващите пазари. В същото време сигналите на Фед са за по-бързо от очакваното вдигане заради вътрешноикономическата ситуация.