"Реал" (Мадрид) е на финал за Суперкупата на Испания след драматична победа над "Барселона" в първия полуфинал - 3:2 след продължения. Турнирът отново се провежда в Саудитска Арабия, а мачът се игра на супермодерния стадион "Крал Фахд" в Риад.

Двата тима за първи път в историята спориха извън територията на Испания и "белите" спечелиха за пети пореден път. Последната победа на каталунците над вечния съперник бе през 2019 г.

Саудитското "Ел класико" наистина се превърна в класика. Вечните съперници водиха битка с надиграване и делене на надмощие.

Началото бе по-добро за "Реал", като отново много активен беше Винисиус. След няколко опасни атаки към Тер Стеген резултатът бе открит в 25-ата, когато Карим Бензема отне топката и даде отличен пас на бразилеца - 1:0.

"Барселона" отвърна моментално, шансове се откриха пред Люк де Йонг. Точно той изравни в 42-ата, макар че имаше късмет, тъй като Милитао изрита топката в него в опита си да я изчисти. "Блаугранас" имаха превес в края на полувремето и логично стигнаха до 1:1.

Барса започна по-добре и втората част, но "Реал" предотврати пълен обрат и постепенно темпото спадна.

В 72-ата мадридчани отново натиснаха спусака след продължителна акция - Карим Бензема им върна аванса.

Случи се това, което и преди почивката - натиск на "Барселона". Той се увенча в 83-тата, когато Ансу Фати засече топката с глава при центриране на Жорди Алба от свободен удар - 2:2.

Тимът на Шави изтърва пълен обрат отново - дори до края на редовното време, а и в първото продължение. Така "Реал" му показа какво е да си ефективен - в 98-ата Федерико Валверде оползотвори атака за пример - 3:2. Този път това бе със значението на победен гол. "Барселона" пак се опита и бори докрай, но не сполучи.

"Реал" очаква "Атлетико" (Мадрид) или "Атлетик" (Билбао), които излизат тази вечер във втория полуфинал.