Петък е денят, в който след 7 години скандали и мъки със "здравите сили" в системата, ВСС може да се "освободи" от Лозан Панов. Неговият мандат като председател на ВКС изтича на 10 февруари.

Дали обаче ВСС ще го направи?

Сегашната зам.председатлка на съда Галина Захарова получи безпрецедентна подкрепа на два пъти от ВКС - съда, който я излъчва. Веднъж това стана на Пленума на всички съдии, който я издигна за кандидат на 19 октомври (83 от 84 гласа без нейния, тъй като не гласува) и на Пленума на, който я изслуша на 10 януари (80 от 81 гласа без нейния - по същата причина).

Освен това тя няма нито едно провинение, бе посочена като безукорен професионалист и носител на нужните нравствени качества и в становища на Съюза на съдиите, на адвокатурата, отделно на председателя на ВАдС Ивайло Дерменджиев и др.

Именно поради тези причини гласуването й от монолитното мнозинство във ВСС е... силно под въпрос. Това сигнализираха самите върховни съдии - и то "знакови" имена сред тях, по време на самия Пленум само преди дни - на 10 януари.

Повод стана витиевато изказване на представляващия ВСС Боян Магдалинчев (политическа квота от ГЕРБ в Съвета, б.р.) пред Нова тв от 4 януари:

"Не е задължително обаче да бъде одобрен този един кандидат. Важно е да бъдат оценени неговите професионални качества. Ако един административен ръководител не може да взема решения във важните моменти, не виждам смисъл от такъв ръководител."

Мнозинството във ВСС, което демонстрира удивително единомислие с главния прокурор, е показало, че безпроблемно събира 20-ина гласа. Това пролича и по време на избора на самия Гешев. Като забележително е, че във въпросния "юмрук" от гласове са единни членовете на прокурорската колегия и на изпратените от политическата квота от (по-по-предишния) парламент. 

Сега мнозинството ще е в "разкрачено" положение, когато пак ще трябва да "надгражда" собствените си морални устои. Ако види проблем, че Захарова е единствен кандидат, то и Гешев беше такъв. А той бе избран с хора и ръчници отпред пред сградата...

Ако посочи, че гласът на общото събрание на самите съдии от ВКС има само препоръчителен характер и не ги обвързва да я гласуват, то същото мнозинство "шкартира" конкурентката на Георги Чолаков (съдия Соня Янкулова) именно с този аргумент - vox populi...

От осакатения като членове ВСС обаче - от само 22-ма души, не е трудно да се надхитри систмата с отсъствия, няколко колебаещи се или други форми, с които така и така да не се съберат нужните 17.

От друга страна източници на Клуб Z казаха, че близки до ГЕРБ неслучайни хора са проявявали любопитство по отношение на напълно безспорната иначе кандидатура на Галина Захарова.

Съдиите  от двете върховни съдилища, които са в Съвета - цели 8 човека (Лозан Панов, Георги Чолаков, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров, Цветинка Пашкунова, Боян Магдалинчев и Вероника Имова) биха имали наистина нулево оправдание да кажат, че не са запознати с качествата на Захарова. За 10-имата прокурори е ясно - 9 вероятно ще гласуват "по съвест", както им каже десетият. 

Т.е. - все пак мнозинстото може и да преживее някаква форма на морален катарзис на финала на 5-годишния си мандат, който изтича през есента. Стига, разбира се, да приемем, че ченовете взима трешенията сами - вадени единествено от "високите си професионални и нравствени качества", закрепени в Конституцията. 

Но - както казала Айшето в един виц: ха дано, ама надали...