Принц Андрю ще бъде съден в САЩ по обвинения за сексуално насилие срещу жена, когато е била на 17 години. Вирджиния Джуфре обвинява опозорения представител на британското кралско семейство, че я е малтретирал през 2001 г., съобщи Би Би Си.

Делото срещу 61-годишния херцог от Йорк ще стартира по-късно през тази година.

В съдебните документи Джуфре посочва, че е била жертва на сексуален трафик и злоупотреба от страна на опозорения милиардер Джефри Епстайн (близък приятел на принц Андрю). Тя твърди, че е била предлагана на други влиятелни мъже.

Принц Андрю, вторият син на кралицата, каза в интервю за Би Би Си през 2019 г., че не си спомня някога да се е срещал с Вирджиния Джуфре. Адвокатите му настояват, че през 2009 г. ищцата е подписала споразумение с Епстайн, в което се е съгласила да не съди други лица, които имат връзки с бизнесмена.

Правният защитник на Джуфре изтъкна, че само страните по споразумението могат да се възползват от него, а не "трета страна".

Съдия Каплан обяви, че споразумението не е от полза на херцога на Йорк. Той посочи, че решението му не е продиктувано от "усилията на подсъдимия да постави под съмнение истинността на твърденията на г-жа Джуфре и че твърденията му биха били допустими в съдебния процес".

"По същия начин и по същите причини сега не е мястото на съда да решава какво всъщност са искали да кажат страните от споразумението от 2009 г., подписано от г-жа Джуфре и Джефри Епстайн."