Американски съдия в понеделник официално отказа да разглежда наказателно дело на федералното правителство срещу двама надзиратели от затвора в Манхатън, които трябваше да следят за състоянието на Джефри Епстайн в нощта, в която той се самоуби, предаде Ройтерс.

Опозореният милиардер се обеси в килията си на 10 август 2019 г. малко преди началото на съдебен процес, в който той бе обвиняван в организирането на трафик с цел сексуална експлоатация.

Това Ноел и Майкъл Томас трябвало да проверяват Епстайн на всеки 30 минути, но вместо това прекарали нощта в сърфиране на интернет и дрямка. Те признаха, че са фалшифицирали записи, за да изглежда така, че са си вършели съвестно задълженията.

В изявление адвокатът на Ноел Джейсън Фой обяви, че случаят е "разглеждан по различен начин" от правителството поради "позорния" статус на Епстайн и посочи, че неговият клиент е сътрудничил, като е предоставил поглед върху "токсичната култура, обучението, недостига на персонал и дисфункционалното управление" в затвора.

Миналата седмица адвокатът на Томас изтъкна, че клиентът му е доволен, че делото е прекратено и че очаква с нетърпение да остави въпроса зад себе си.