Изменения в конституцията, които "ще включват изискванията и препоръките на нашите европейски партньори", готви ДПС.

Това изненадващо обяви днес зам.-председателят на партията и на парламентарната група на Движението Йордан Цонев. Но не пожела да разкрие подробности по темата, отклонявайки журналистическите въпроси. Само повтори, че измененията в основния закон ще са в унисон с препоръките на европейските партньори.

А какви са препоръките на Съвета на Европа (СЕ)? Те са ясни отдавна и касаят основно фигурата на главния прокурор - за повече прозрачност и отчетност, но най-вече за въвеждането на ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност. На тази тема се упражняваха и ГЕРБ в мандата 44-ото Народно събрание, въвеждайки фигурата на "надглавен прокурор", както го кръстиха медиите. Или независим прокурор със 7-годишен мандат, който да се избира от ВСС. Уж в отговор на препоръките на Венецианската комисия.

Имаше и произнасяне на Конституционния съд - че всеки редови прокурор може да разследва обвинител номер едно. А наскоро правосъдната министърка Надежда Йорданова лансира нов механизъм - разследването да се води от магистрат, избран на случаен принцип, който ако е прокурор след това да бъде назначаван като съдия (следовател не, защото и те са подопечни на главния).

В началото на декември миналата година Комитетът на министрите към Съвета на Европа излезе с оценка за изпълнението от нашата страна на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Българските власти трябва спешно да приемат мерки за намаляване на влиянието на главния прокурор върху следващия Висш съдебен съвет (ВСС) в България, който трябва да бъде избран през 2022 г., се посочваше в нея. Комитетът на министрите отново призова властите и да приемат законодателни или конституционни изменения, за да отговорят изцяло на очакванията за независимост на участниците в разследването срещу главния прокурор.

Да затворим разходите през джипката

Днес Йонев обяви и още законодателни инициативи на Движението, като акцентира върху антикорупционното законодателство. Така например се готвели изменения в Закона за обществените поръчки за премахване на любимата на бившите управляващи ин хаус процедура - апропо, за премахването на която се обяви и новото управляващо мнозинство.

Цонев припомни и че ДПС вече изготви проект за премахване на спорното инвестиционно гражданство.

Промени ДПС ще предложи и в закона за публичните финанси - така че всички харчове да се осъществяват с решения на Народното събрание, а не с постановления на Министерския съвет - пак любимо на кабинетите "Борисов". 

"Да затворим разходите през джипката, да го кажем така", посочи зам.-председателя на ПГ на ДПС.

Подготвял се и пакет от социални закони, с "антикризисна насоченост". Щяло да има предложения за изменения и в Закона за горите. "Дървата за огрев сега се използват като бухалка за политически натиск и избори. Електоратът на ДПС е пострадал много и при управлението на ГЕРБ, и при Рашков (вътрешният министър Бойко Рашков, б.р.), посочи Цонев.

И резюмира, адресирайки към правителството и мнозинството в парламента:

"Тъй като виждаме, че правителството е заето с други работи, ще помагаме".