Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българските власти трябва спешно да приемат мерки за намаляване на влиянието на главния прокурор върху следващия Висш съдебен съвет (ВСС) в България, който трябва да бъде избранп през 2022 г.

Това гласи оценката на Комитета на министрите към Съвета на Европа (СЕ) за изпълнението от нашата страна на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Ако бъдат приети, мерките ще помогнат за  въвеждането на ефективна процедура по отстраняване, засягаща главния прокурор, и намаляването на възпиращото въздействие, което влиянието му може да има върху лицата, натоварени с неговото разследване.

Министрите са обсъдили изпълнението на решенията по групата дела „С.З. и Колеви срещу България“. Тези дела се отнасят най-вече до постоянния проблем, свързан с неефективното разследване на убийства, насилие и изнасилване и липсата на независимост на наказателните разследвания, засягащи главния прокурор. Комитетът приветства готовността на българските власти да работят заедно със СЕ по промените на наказателното правосъдие до края на 2022 г.

Комитетът повтаря призива към българските власти да въведат съдебен надзор над прокурорските откази за образуване на досъдебно производство. Очаква се страната ни да предостави своевременно данни за резултатите от обсъжданията по други мерки за подобряване ефективността на разследванията, като се обърне особено внимание на разследванията на изнасилвания или на сексуално насилие над деца.

Що се отнася до разследванията срещу главния прокурор и неговите заместници, Комитетът отбелязва, че скорошните предложения, макар и положителни, не са разработени подробно и не могат да бъдат цялостно оценени. Предложенията за законови изменения не отговарят напълно на препоръките, свързани с възможността за временно отстраняване на главния прокурор и независимо разследване срещу него. Възможно е тези предложения да се разглеждат само като временно решение.

Комитетът на министрите отново призова властите да приемат законодателни или конституционни изменения, за да отговорят изцяло на очакванията за независимост на участниците в разследването срещу главния прокурор.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.