До една година ЦСКА-София може да се сдобие с разрешително за мащабна реконструкция на стадион "Българска армия". А един от собствениците на клуба - Юлиан Инджов, си пожела това да стане до септември.

Ще се счита за реконструкция, а не за изграждане на изцяло нов стадион, но практически ще е второто, тъй като насипите, върху които стои Армията сега, могат да бъдат премахнати. И още: цари оптимизъм сред всички, добър диалог, свършена работа, каквато не е свършена 10 години...

Такива бяха изводите и коментарите от пореднатта среща за арената в Борисовата градина в Министерството на младежта и спорта, предизвикана от новия министър Радостин Василев. Тя събра четири страни, които имат отношение по казуса - ММС, държавното дружество "Сердика спортни имоти", което се води собственик на стадиона, Столична община (чрез главния си архитект Здравко Здравков) и ЦСКА-София.

"Червените" бяха представени от тежката си артилерия може би за първи път, откакто опитват да решат казуса. В ММС се появиха собствениците Гриша Ганчев, неговият син Данаил и Юлиян Инджов.

Ганчев отговори лаконично с "естествено" на журналистически въпрос дали мечтата му - анонсирана неотдавна в бТВ, ще се осъществи. Тя е нов стадион на мястото на сегашния - вече амортизиран, а и опасен.

От страната на ЦСКА-София пред медиите отново застана Юлиян Инджов, който изрази оптимизъм, че процесът най-после може да започне да се движи.

"Старият стадион ще бъде реконструиран. Върху насипите. Ние не сме и мислили, че има как да се построи изцяло нов стадион. Сега коментирахме достъпа до стадиона, зашото лицензирането на ФИФА и УЕФА изисква достъп на специализирани автомобили. Без достъп до парка, няма как да стане", рече Инджов.

По тежкия спор за претенциите на ЦСКА-София държавата да опрости наеми като ги признае за вложения по базите в центъра на София и в Панчарево, стана ясно, че до момента признатите подобрения са за 4 милиона лева. Те са до 2021 г. Претенциите на клуба обаче са за много повече. Сформираната работна група ще продължи да работи до 15 януари, до когато "червените" могат да подадат документи с надеждата да бъдат приспаднати още пари. Това бе заявено от "Сердика спортни имоти".

Засега са одобрени тези, които са прикрепени към имотите, както обясни Инджов.

Той изрази надежда, че до септември може да бъде извадено разрешително за строеж.

След Инджов говори главният архитект на София Здравко Здравков. Той припомни, че още през 2019 г. и издал виза за проект на ст. "Българска армия". Така проблем от страна на общината няма, добави архитектът. Той не очаква да излязат пречки с новия ПУП на Борисовата градина, който ще бъде представен след два дни.

Здравков разсея опасенията на Инджов - насипите могат да бъдат премахнати, тъй като им и минало времето, те не предполагат модерно строителство. Той е виждал проект, който отговаря на изискванията за мащабна реконструкция. Въпросът е да се извършват дейности в рамките на "чашата" на настоящия стадион - не повече. А това няма да е проблем, защото пистата така или иначе ще бъде премахната, заключи архитектът, позовавайки се на проекта.

"Запознал съм детайлно премиера с казуса и ситуацията по наеми, задължения, инвестиции, претенции... Най-вероятно съвсем скоро Министерски съвет ще излезе с решение. За 15 дни е направено повече отколкото за 10 години. Вече не виждам в разговорите твърденията, че не им се позволява, че им се пречи", заяви спортният министър Радостин Василев. 

Той отхвърли критиките, че "е министър на ЦСКА". Няколко пъти подчерта, че защитава обществения интерес. А в ЦСКА-София най-добре знаели, че не е техен министър.

Сам е подал ръка на "Левски", като също е говорил един час с главния архитект за "Герена". Според Василев козирка на сектор "А" на стадиона на "сините" ще струва повече от самия сектор.

А тепърва предстоят разговори с пловдивските клубове - те сами са поискали, и с "Берое". Василев заключи, че откакто е поел поста му се налага да е "футболен министър", но въпреки това не иска да се изказва и дава мнение за БФС и дали конгресът през март ще е изборен.