ЦСКА-София не може да започне строеж на нов стадион на мястото на "Българска армия" заради Подробния устройствен план (ПУП) на Борисовата градина, заяви един от собствениците на клуба - Юлиян Инджов, пред журналисти. 

Днес той, заедно с Данаил Ганчев (синът на Гриша Ганчев) и адвокатът на клуба Станислав Трендафилов, се срещна с новия спортен министър Радостин Василев по негова покана. Разговорът бе за ст. "Българска армия", за който си вихрят спорове за неплатени наеми и всевъзможни други казуси, предвид желанието на Гриша Ганчев да направи изцяло нова арена.

На срещата на представителите на ЦСКА-София с Василев и част от неговия екип присъства и Людмил Лазаров, председателят на съвета на директорите на дружеството "Сердика спортни имоти", на което се водят "Армията" и базата в Панчарево.

Факт е, че от трите страни на сбирката, човекът, който беше най-малко ентусиазиран за бъдещето на проекта беше Инджов - пред журналистите. Поне това пролича от думите му. 

ЦСКА-София

Според строителния предприемач ЦСКА-София не може да започне да строи, тъй като "условията не са благоприятни" за това, предвид действащия ПУП.

"Към момента нашият план не може да бъде реализиран, не могат да се извадят строителни книжа, заяви Инджов. - Според ПУП там може единствено да се прави ремонт. Можем да пребоядисваме, да поизчистим, да направим някакъв ремонт, но нищо повече. Държавата като собственик на стадиона може да направи навеси на трибуните например, но това няма да удовлетвори условията на ФИФА и УЕФА за съоръжение, на което да се провеждат международни мероприятия... Това не е в концепцията на частен инвеститор.

Държавата имаше ангажимент да предложи в общото дружество имот със строителни книжа, за момента не могат да се извадят каквито и да било строителни книжа за "Българска армия". Невъзможно е, така и проектът е невъзможен. Тези въпроси са към държавата."

Данаил Ганчев

 

Създава се тристранна работна група - между министерството, ЦСКА-София и "Сердика спортни имоти". Тя трябва да разгледа проблема и да предложи решение до 15 януари.

"Има напредък в отношенията на държавата към спорта изобщо и се надяваме в най-скоро време това да проличи и всички ние да разберем за мерките и решенията, които новия кабинет ще приеме за развитието на спорта, добави Инджов. - За мен решенията на ММС трябва да са принципни, цялостна стратегия за футбола и не само. Да се изясни стадионите държавни ли ще бъдат, частни ли. Кой ще плаща издръжката им, кой ще ги построи? В момента собствеността на стадионите е различна - в Пловдив са общински. "За "Армията" е много по-сложен проблема със стадиона в Борисовата градина."

На въпрос за наема, за който претенции имаше служебният спортен министър Андрей Кузманов, той каза следното:

"Грешно е да се говори за наем, парите, които ние трябваше да плащаме, трябваше да се връщат под формата на инвестиции в стадиона и Панчарево. За нито един от двата обекта нямаме строителни книжа и ние не можем да си изпълним плана."

"Сердика спортни имоти"

Доста по-позитивен беше Лазаров:

"След тази среща съм обнадежден, че все пак ще направим крачка и ще вървим напред. Постигнахме някои договорености за нашите натрупани взаимоотношения през годините и мисля, че в скоро време ще имаме реална реализация на тази идея за инвестиция на ново спортно съоръжение. 

Уточнихме някои детайли. Мисля, че срещата беше ползотворна. Направихме сериозна крачка към реализация на този проект и България, както и феновете на ЦСКА, ще имат едно прекрасно съоръжение."

Той разкри, че ще бъде създадено ново дружество между държавата и ЦСКА-София, а когато това стане, клубът ще спре да плаща наем. Остана неизяснен въпросът какво се случва с натрупаните досега задължения. Макар Лазаров да изрази мнение, че натрупаните досега задължения не е възможно да бъдат опростени.

"Не е мираж, съвсем реално е осъществяването на този проект. Мисля, че министърът се ангажира с обсъждането на ПУП на Борисовата градина и смятам, че ще реализираме проекта. Не е това проблемът. Трябва да променим статута на Панчарево, тъй като се води земеделска земя. Поехме ангажимент, че тези проблеми ще бъдат решени. Ще започнем изваждането на нужните документи и строителни книжа. Постигнахме договорка при учредяването на смесеното дружество ЦСКА да бъде освободен от заплащането на всякакви разходи. В момента, в който учредим новото дружество, ЦСКА спира да плаща наем", добави босът на "Сердика спортнти имоти".

"Новото дружество ще бъде със собственост 50% на държавата - чрез "Сердика спортни имоти", и 50% на ПФК ЦСКА. Подготвено е споразумението за прекратяване на старите взаимоотношения. "Сердика спортни имоти" апортира "Българска армия" и спортния комплекс Панчарево, с което ЦСКА ще бъде освободен от заплащане на наемни взаимоотношения.

В този период започваме организация по набирането на строителните книжа, проектите и подготвянето на строителство. Новото дружество ще има капитал - непарична вноска от "Сердика спортни имоти" и парична - от ЦСКА. Досегашният наем не може да бъде опростен. Подобренията, които са направени в Панчарево - една част от тях ще ги приемем за сметка на наема. Останалата част ще я изплатят.

Капиталът на новото дружество засега е 46 милиона. Направихме сериозна крачка и отиваме към строителство на ново съоръжение. Когато им предадохме имотите, те бяха в лошо състояние. Има реални подобрения... Нашата идея е да се събори всичко до основи и да се построи ново модерно съоръжение", завърши Людмил Лазаров.

Спортният министър

"Истината е, че там са натрупвани проблеми в продължение на страшно много години, коментира Радостин Василев за отношенията между ЦСКА-София и "Сердика спортни имоти". - Необяснимо за мен защо този въпрос 6-7 години не е поставян на публично обсъждане както правя днес аз. Въпросът е наистина доста сложен."

"Аз съм принципал на "Сердика спортни имоти", днес бях в ролята на арбитър, който трябва да управлява обществения ресурс. "Българска армия" и Панчарево са собственост на "Сердика спортни имоти", ЦСКА има инвестиционни намерения, които към момента не може да реализира и заради натрупани договорни задължения и неясноти по самите взаимоотношения. От друга страна е ПУП на София, който зависи от друга администрация.

Там естествено е може би основният въпрос - дали инвеститорът може на мястото на стадион "Българска армия" да изгради нов стадион, дали може да реконструира, дали може само да ремонтира. За съжаление, това не е в моята компетенция, но аз поех ангажимент да стана мост между едно бъдещо дружество между ЦСКА и "Сердика спортни имоти" в това да се снабдят всички строителни книжа по по-бърз начин", каза още юристът.