Димитър Кузманов и Виктория Томова започнаха с победи в квалификациите на Откритото първенство на Австралия, съобщи официалният сайт на Българската федерация по тенис.

Мико се наложи с 4:6, 6:3, 7:6(5) над германеца Даниел Мазур, който е №181 в световната ранглиста. Срещата продължи 2 часа и 46 минути. Това е първата му победа в турнир от Големия шлем, макар че е записана извън основната схема.

Кузманов допусна пробив за 1:2 в първия сет. До края на тази част нови пробиви нямаше и така Мазур спечели с 6:4.

Във втория сет втората ни ракета направи решителен пробив за да поведе с 4:2. До края на тази част пловдивчанинът взе подаванията си и след 6:3 изравни сетовете.

В третата решителна част българинът бе пробит за 0:2, но веднага отговори с рибрейк. До края на сета нови пробиви нямаше и така се стигна до тайбрек. В него Кузманов поведе с 5:1. Мазур намали при 6:5 точки за Мико, но след това последваха четири поредни точки за нашето момче за крайното 10:5. Във втория кръг Кузманов ще играе срещу друг германец - Тобиас Камке (№254 в световната ранглиста).

Българинът срещна Камке миналата есен на Чалънджър в Швейцария и отстъпи с 4:6, 6:7.

Виктория Томова победи с 6:2, 4:6, 6:2 гъркинята Деспина Папамихаил, която е №182 в световната ранглиста - за малко повече от 2 часа.

Българката спечели пет поредни гейма в първия сет и поведе с 5:1. Папамихаил успя да вземе още един гейм в тази част и Вики дръпна с 6:2. Във втората част ролите се размениха и гъркинята взе аванс с 4:0. Томова показа борбеност и намали изоставането си на 4:5, но допусна още един пробив и така сетовете бяха изравнени.

В третата решителна част Томова спечели шест поредни гейма от 0:1 до 6:1 и се класира за втория кръг. Там българката ще играе срещу Кейти Суон от Великобритания, която е №246 в света. До момента Томова е играла един мач срещу Суон - победа с 2:1 сета през 2018 г. в Китай.