Четири филмови асоциации на продуцентите и операторите искат спешна среща с министъра на културата Атанас Атанасов. 2021-ва е нулева година за българското кино, пишат те в писмо до Атанасов и до Комисията по култура и медии в парламента.

Едва 3,9 милиона лева са дадени за разплащания по договори през 2021 г., а над 11,3 млн. лв. публични средства са върнати в държавния бюджет, пише в писмото. То е адресирано и до Любомир Каримански, шеф на Комисията по бюджет и финанси.

Писмото е подписано от Асоциацията на филмовите продуценти, Обсерваторията по икономика на културата, Асоциацията на българските оператори и Асоциацията на българските анимационни продуценти.

Според тях филмопроизводството у нас се намира в безпрецедентна криза от година насам след приетите поправки в Закона за филмовата индустрия и правилника за прилагането му, въпреки че чрез тях бяха отпуснати допълнителни 18 млн. лева за киното. Те обаче не стигнаха до тези, за които бяха предназначени, а бяха върнати в държавния бюджет, се посочва в писмото.

Причина за кризата бил и фактът, че липсва нов устройствен правилник на Националния филмов център.

На срещата при министъра кинаджиите ще предложат да се сформира експертна работна група за промени в правилника за прилагане на филмовия закон, както и за създаването на нов, както и адекватен устройствен правилник на Националния филмов център.