Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Четири филмови асоциации на продуцентите и операторите искат спешна среща с министъра на културата Атанас Атанасов. 2021-ва е нулева година за българското кино, пишат те в писмо до Атанасов и до Комисията по култура и медии в парламента.

Едва 3,9 милиона лева са дадени за разплащания по договори през 2021 г., а над 11,3 млн. лв. публични средства са върнати в държавния бюджет, пише в писмото. То е адресирано и до Любомир Каримански, шеф на Комисията по бюджет и финанси.

Писмото е подписано от Асоциацията на филмовите продуценти, Обсерваторията по икономика на културата, Асоциацията на българските оператори и Асоциацията на българските анимационни продуценти.

Според тях филмопроизводството у нас се намира в безпрецедентна криза от година насам след приетите поправки в Закона за филмовата индустрия и правилника за прилагането му, въпреки че чрез тях бяха отпуснати допълнителни 18 млн. лева за киното. Те обаче не стигнаха до тези, за които бяха предназначени, а бяха върнати в държавния бюджет, се посочва в писмото.

Причина за кризата бил и фактът, че липсва нов устройствен правилник на Националния филмов център.

На срещата при министъра кинаджиите ще предложат да се сформира експертна работна група за промени в правилника за прилагане на филмовия закон, както и за създаването на нов, както и адекватен устройствен правилник на Националния филмов център.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.