Военният министър Стефан Янев втвърди позицията си по отношение на необходимостта от по-силно присъствие на съюзни войски в региона.

В изявление във фейсбук наскоро той почти разпали скандал с премиера Кирил Петков.

„Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса. В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия”, написа Янев.

Сега обаче подчерта, че Министерство на отбраната (МО) разглежда нарушения баланс на силите в Черно море, засиленото присъствие и военните учения на Русия по границата с Украйна, продължаващата милитаризация на незаконно анексирания Кримския полуостров от Русия, както и нарушаването на свободата на корабоплаването в района на Керченския проток и Азовско море, като сериозен фактор за влошаване средата за сигурност.

В отговор на парламентарно питане, цитирано от БГНЕС, министърът подчертава, че е против ескалацията и военните мерки, преди да бъдат използвани всички дипломатически средства за решаването на напрежението на украинско-руската границата.

На въпрос каква е официалната позиция на МО по отношение на непосредствените рискове за България, произтичащи от агресивните действия на Русия в региона, Стефан Янев отговаря:

„Към момента не съществува национална позиция, приета от Министерския съвет. Вариантите за отговор на НАТО по нарастващото напрежение на границата между Украйна и Русия се обсъждат на военно-техническо ниво.“

Допълнителните военни части на територията на България са част от съюзните ангажименти в рамките на „засиленото предно присъствие“ по източния фланг на НАТО.

Янев подчертава, че политическото и военно ръководство на МО следи развитието на обстановката, като използва всички канали за информация от съюзен и национален формат.

„Извършват се всички необходими дейности за анализи и оценка на обстановката. Участваме активно в консултации на всички нива в НАТО“, заявява Янев. - „При необходимост, породена от промяна в средата и ескалация на обстановката, МО ще предложи на МС опции за вземане на решения от компетенцията на българските власти, включително и от Народното събрание“ - допълва.