„Трябва да бъдем готови за провал на дипломацията в предстоящите преговори с Русия за Украйна, свързани с европейската сигурност“, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той говори след извънредната видеоконференция на външните министри от страните членки на пакта. Тя бе свикана заради руското военно струпване край Украйна.

„Струпването на руско въоръжение и военни в бойна готовност по границата с Украйна, заплашителните изказвания, използването досега на сила срещу съседите като Украйна и Грузия - всичко това създава истинска опасност от нов въоръжен сблъсък в Европа. Затова е важно да имаме диалог и се радвам на положителния сигнал, че Москва прие поканата за ново заседание на Съвета „НАТО-Русия“, допълни Столтенберг.

Заседанието ще се състои на 12 януари в Брюксел. Същия ден започва двудневна видеоконференция на началниците на отбраната от страните членки.

От алианса постоянно правят нови оценки на необходимостта от укрепване на присъствието по източния фланг, допълни Столтенберг. Ще бъде направено всичко необходимо за защитата на всеки съюзник. Пактът има готовност и съответните планове, но целта е да бъде избегнат въоръжен конфликт.

„Трябва да бъдем подготвени за провал на преговорите и на дипломацията. Затова посланието ни е ясно. Ако Русия предприеме отново действия срещу съседна страна, това ще има тежки последици и висока цена - икономическа и политическа“, категоричен бе генералният секретар.

Той също така увери, че няма втора класа членки на НАТО, които да бъдат защитавани по-малко от други. Така Столтенберг отговори на въпроса дали гарантира, че няма да бъдат направени отстъпки пред руското искане алиансът да не разполага войски и оръжия в държавите, които не са били негови членки преди 1997 г.

Русия може да изпитва безпокойство относно НАТО. Но тя трябва да се съобразява и с безпокойството на съюзниците от нейните действия и реторика, допълни шефът на Северноатлантическия пакт.

Той заяви също, че Украйна има правото на самозащита срещу агресивните действия отвън. И че не тя е заплаха за Русия, а точно обратното.

Външните министри са обсъдили и кризата в Казахстан. Според тях най-важното е да бъде гарантирано правото на мирни демонстрации и свободата на изразяване в бившата съветска република.