Частната космическа компания SpaceX пусна първата си ракета за 2022 г. - натоварена с 49 интернет сателита на дъщерната компания Starlink.

Разбира се, поредният старт от Космическия център "Кенеди" във Флорида бе излъчен на живо онлайн.

(Излитането е малко след 15-тата минута)

Оперативни са вече 1465 сателита, като целта на първия етап е 1584 да са в орбита и да създадат първото ниво на сателитното "съзвездие", което да осигури интернет на отдалечение места на почти цялата планета.

Компанията на Мъск се похвали и със 145 000 потребители на Starlink в 25 държави - ръст с 5000 от ноември миналата година. Всеки от тях е платил 500 долара за хардуер и плаща по 100 долара на месец за самата услуга. 

Тези данни обаче сочат спад в ръста на потребители - в първите месеци имаше по 10 000 нови потребители. Причината не е толкова в загуба на интерес към проекта, а в световния недостиг на чипове - Starlink не успява да осигури и изпрати хардуера на клиентите си и много ще чакат месеци, за което компанията вече се извини.

Въпреки това SpaceX ще се стреми да направи услугата достъпна в още 45 държави до края на годината - стига регулатори да я одобрят.