С щурм на сградата на Народното събрание заплаши лидерът на "Възраждане" и пресен депутат Костадин Костадинов, ако мнозинството вземе решение за въвеждане на зелен сертификат като изискване за достъп до сградите на законодателния орган. Костадинов отправи заплаха за "революция" и "пряка демокрация", изразяваща се в нахлуване в НС на 127 500 избиратели на партията му. И не само - и на избиратели на управляващата "Продължаваме промяната", ГЕРБ и др.

Заплахата лидерът на "Възраждане" отправи от ефира на Нова нюз, след като дълго преди това на висок тон (както обикновено) говори против сертификата и разви познатите вече тези за омаловажаване на вируса на COVID-19. 

Както е известно, премиерът Кирил Петков подписа заповед за наличие на сертификат за администрацията на Министерския съвет, за влизането в сила на която има 40 дни гратисен период, а просветният министър Николай Денков направи същото за администрацията в МОН - от 24 януари следващата година.

Костадинов обаче може би не е разбрал, защото днес обяви по адрес на Денков:

"Това нещо, този неадекватен министър, този вреден министър, решава че на 24 януари ще въведе зелен сертификат за достъп до училищата".

И естествено дойде въпросът за сертификата и за Народното събрание, което вече втора седмица само дискутира въпроса, но не успява да вземе решение.

"Ще поканя всички наши 127 500 избиратели да влязат заедно с мен в НС. В буквалния смисъл. Крайно време е да превърнем нашата представителна демокрация в пряка демокрация!", викна Костадинов.

- Това ще е нападение на парламента, контрира го слисаната водеща Лора Инджова.

"Не, това ще е връщане на властта в ръцете на народа от самозабравилите се хора, които вече не наричат "Продължаваме промяната", а "пратени от посолствата".

80% от българите не желаят да се ваксинират. Правителството извършва репресия по тази тема, няма как да го одобрим. И много скоро ще им се наложи да се сблъскат с народния гняв, защото когато не проявяваш здрав разум, се сблъскваш с революция!", продължи Костадинов.

Той щял да покани не само избирателите на собствената си партия, а и "всички останали, защото няма разлика между избирателите на "Възраждане", ПП и ГЕРБ". 

Сертификатът бил "антизаконен, антиконституционен, дискриминационен" и трябвало да бъде премахнат, "защото няма разлика между народните представители и гражданите, които се принуждават в момента или да се дупчат насила, или два пъти в седмицата да си плащат тестове, за да ходят на работа".