Нови правила в Китай ще изискват разработчиците на смартфон приложения да се придържат към "правилния политически курс" и да насърчават "основните социалистически ценности", съобщи Adoreg.

Проектоправилникът е дело на китайската администрация за киберсигурност и всъщност просто задължава собствениците на приложения и платформи да спазват китайската конституция и закони. Но предвижда и одит на сигурността на приложенията, които могат да влияят на общественото мнение и да мобилизират обществото - т.е. всички апликации с елемент на социална платформа.

Ще се проверява и за скрити рискове за сигурността на данните - а при нарушения разработчикът ще получи предупреждение да го поправи, приложението пък ще бъде спряно временно.

Китайският интернет позволява на властите да контролират на практика всякакви онлайн платформи в страната, а световните магазини за приложения на Apple и Google козируват на всяка приумица на комунистическия режим.

Поднебесната империя отдавна работи върху все по-солидно овладяване на живота на поданиците си - реален и дигитален - и се справя изключително успешно.