Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавната компания "Булгаргаз" може да поиска намаляване на цената на природния газ от 1 февруари с цели 30%, ако понижените цени на международните спот пазари се задържат до 10 януари. Това съобщиха днес от газовия доставчик в нарочно съобщение на своята интернет страница. 

"В случай че до 10.01.2022 г. се запазят настоящите ценови нива на европейските газови пазари за доставка през февруари 2022 г. в размер на 65 EUR/MWh, "Булгаргаз" ЕАД ще предложи цена за февруари 2022 г. с 32% по-ниска спрямо утвърдената за януари 2022 г., която ще е прогнозна към датата на заявлението", пише конкретно в съобщението. 

Освен това обаче, в съобщението си "Булгаргаз" напоително описва начина, по който предлага своите ценови решения, което е неофициален отговор до премиера Кирил Петков, който само преди дни обвини Комисията за енергийно и водно регулиране, че не се справя, одобрявайки увеличение на цената за януари с 30%.

"Съгласно чл. 30 от Наредбата, Общественият доставчик внася в КЕВР заявление с предложение за цени в съответствие с промяната на цената на природния газ на вход на газопреносните мрежи в срок от 20 дни преди началото на съответния месец. В изпълнение на това изискване, „Булгаргаз“ ЕАД внесе на 10.12.2021 г. заявление за утвърждаване на цена на природния газ за януари 2022 г. Предложената цена отразяваше ценообразуващите компоненти по договорите с доставчиците към 09.12.2021 г. Предложението на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цена за януари 2022 г. бе прогнозно, в размер на 117.12 лв/MWh или повишение с 14.5 % спрямо утвърдената цена за декември 2021 г.

В периода от 10.12.2021 г. до 23.12.2021 г., цените на европейските газови пазари за доставка през януари 2022 г. се повишиха значително от 93 EUR/MWh на 119 EUR/MWh. Едва след 23.12.2021 г., цените започнаха да се понижават. Намалението след 23.12.2021 г. беше отчетено в коригираното заявление, което „Булгаргаз“ ЕАД внесе на 01.01.2022 г., в съответствие с указанията на КЕВР. В коригираното заявление бяха включени отчетните данни към 31.12.2021 г. на компонентите, формиращи цената по дългосрочните договори, в това число и повишението на петролния компонент. Предложената от „Булгаргаз“ ЕАД цена за януари 2022 г. е изцяло изчислена в съответствие с Наредбата, което е проверено и потвърдено от КЕВР с Решение № Ц-1 от 01.01.2022 г. за утвърждаване на цена на природния газ за регулирания пазар", пишат от "Булгаргаз". 

Междувременно по-късно през деня нарочна пресконференция направи и енергийният министър Александър Николов, който увери, че въпреки високите цени на газа фалити на топлоразпределителни дружества в страната няма да бъдат допуснати. 

"Систематични рискове за дружествата, свързани с топлоснабдяването, ще бъдат избегнати. Нека се избегнат спекулации относно фалити на дружества и спиране на топлоподаване в отоплителния сезон. Това няма да бъде допуснато", категоричен бе Николов. 

Той обаче също влезе в спора между Петков и КЕВР и обяви, че министерството ще направи анализ на утвърдените цени за януари, предложени от "Булгаргаз".

"Проведе се работна среща с председателя на Комисията и всички представители на „Българския енергиен холдинг”. КЕВР спазва нормативните изисквания, подадени от страна на „Булгаргаз”,  почти изцяло. Текущата наредба е рестриктивна. Управлението на количествата електроенергия е функция на „Булгаргаз”. Министерството ще извърши пълен оглед на политиките на „Булгаргаз”, поради високите цени. Установените резултати ще бъдат съобщени."

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.