Почти 1,5 млрд. лв. ще струва комплексът от мерки, който енергийното министерство подготвя в опит да помогне на бизнес и граждани да преминат през безпрецедентната криза с цените на енергоносителите от последните месеци. Това обяви днес на специална пресконференция новият ресорен министър Александър Николов в първото си публично появяване, откакто зае поста през миналата седмица. 

Той направи детайлен преглед на системата, посочи причините, според МЕ, за повишението, обяви мерките и отправи няколко критики за тежки нарушения към ръководството на "Булгаргаз". Но отказа да поеме отговорността за освобождаването му. 

Мерките

Идеята е те да действат от декември до края на март 2022 г. Схемата от константна помощ от 110 лв. за изразходен мегаватчас отива в историята, като ще бъде заменена с динамична. 

Предложението: компенсация от 75% от изхарченото над базовата цена за юли - 185 лв./мегаватчас, тоест 75% от разликата между пазарната цена и съответната база. Тук бизнесът искаше база от 150 лв., но министър Николов подчерта, че такива са възможните ресурси, с които разполага страната. Работодателите няма да са доволни и от предложението за таван, който обаче не стана много ясен и би трябвало в следващите дни да придобие по-ясни форми, но вероятно ще е 30% от реалната пазарна цена на тока.

Важно е да се знае, че всички консуматори, които имат сключени дългосрочни договори за цени под 185 лв./мегаватчас, няма да бъдат компенсирани. Така се избягва грешката на служебното правителство, което дори връщаше пари на компании, които плащат изключително ниски цени, заради договорите си. 

Мярката за бизнеса ще струва около 940 млн. лв. 

Освен това МЕ ще подпомогне пряко и целево мрежовите оператори (по-известни като ЕРП-та) с общо 350 млн. лв. Тези пари трябва да покрият разликата между долната цена, определена като прогнозна от КЕВР и реалните им разходи по графата "текущи разходи", които се търгуват в сегмента "Ден напред". Според министър Николов това щяло да гарантира, че няма да се създаде дефицит в дружествата и че след изтичане на мораториума цените няма да избухнат в опит за компенсиране на загубите. 

В схемата за подпомагане ще влязат и битовите потребители на природен газ за отопление, като там помощта ще е фиксирана, а общият отделен размер в 200 млн. лв. 

Всички пари за мерките идват от свръхпечалбите на производителите, от Фонда "Сигурност на електроенергийната система" и от бюджета. 

Обвинения и обяснения

Както вече е известно на широката публика, част от причината да имаме толкова високи цени на електроенергията се крие в абсолютно необяснимото забавяне на изграждането на интерконекторната връзка с Гърция. През нея България може да получава 1 млрд. кубически метра газ от Азербейджан, който е точно с 60% по-евтин от руския в момента. Вместо това обаче, правителствата на Борисов изградиха "Балкански поток", който няма нищо общо с родната газопреносна мрежа и реално в момента не помага дори на йота.

Днес тези забележки бяха повторени от министър Николов, но и допълнени. Оказва се, че според допълнителните проверки направени от ресорното ведомство - България е можела и сега да получава много по-големи количества от азерския газ по алтернативни трасета през Гърция (б.р. - ние и в момента получаваме от южната съседка, но в много по-малки количества от възможните) и дори от Турция. "Булгаргаз" обаче не е направила нищо, с което да се опита да ги достави.

"Въпреки че имаме договорени количества, "Булгаргаз" не е предприела мерки за достигане на максималния размер и това е притеснително. Има възможност за по-големи обеми да постъпват в България - технически възможности - и така този газ да стане част от микса". 

Николов подчерта, че това не е единственият проблем. "Булгаргаз" не успява да събере и дълговете си, имайки предвид, че двамата му първи длъжница са "Топлофикация" и ТЕЦ "Варна", известен като ТЕЦ-ът на Доган. 

Иначе министър Николов заяви, че според МЕ високите цени на електроенергията се дължат на няколко фактора - природен газ, високи цени на емисионните квоти и увеличението на цените при петрола. 

Добрите новини

Министърът на енергетиката обяви, че от следващата година в България ще бъде изграден голям завод за соларни панели за около 1 гигават и то от една от най-големите компании в сектора. Инвестицията е в икономически район "Тракия" и е за около 150 млн. евро. 

В момента пък друга компания проучва възможността за изграждане на завод за съхранение на електрическа енергия или казано по-просто - за батерии. 

И още нещо - минитерството явно смята да продължи политиката, според която на ТЕЦ "Марица изток 2" - невъобразимо затънало в дългове дружество, ще му се забрани да финансира... футболни отбори.