"ЕС няма сили, няма желание и не се интересува от това какви проблеми имат неговите държави членки".

Така бившият премиер Иван Костов коментира пред БНР отношението на ЕС по взаимоотношенията между България и Република Северна Македония.

Според Костов ЕС "щом вижда, че има неизпълняван договор от страна, която кандидатства със страна, която е членка, трябва да вземе проблемът и да го реши със свои средства".

"Това не е проблем на българската държава. Всички опити да бъде минимизиран заобикалят фундаменталния проблем - не се изпълнява договора, който е сключен.

В огромната си част от Република Северна Македония. ЕС трябва да го включи в специална преговорна глава. Ако имаш поне малко разбиране към страна, която е твой член. По безобразен начин се въздейства на България", заяви Костов.

И допълни:

"Говорят за мултикултурализъм, особено в Германия. И там казват, че България не е имала национална държава в Средновековието. Имала е държава с право, с език, със собствен превод на Библията, имала е средновековна нация. Единични държави са имали по това време".

Според Костов България няма как да "преглътне" подобна подмяна на историята.

"Мултикултурализъм значи на България да се признае това, което е била. От това не следват никакви претенции или основание за самочувствие. Това е факт, трябва да се разреши.

Говорители в Северна Македония твърдят, че България не признава тяхната идентичност и техния език. Лъжат хората. Това не е вярно.

Нашата българска позиция не е проблем на България. Европа не може да защити ценностите, които прокламира. Например - мултикултурализма", каза още Костов.

Той коментира политическата криза и заяви, че за да кажем, че сме излезли от нея, трябва едно правителство да завърши цял мандат.

"И не както ГЕРБ - лишено от доверие и протести, а да го завърши нормално. Да остави една лесна за управление държава и общество в добро състояние. Това не се е случило", изтъкна той.

Според него кризата има дълбоки основи. И основната криза у нас е политическата и институционалната.

"Заради това не можем да овладеем здравната криза, нашите институции не функционират нормално.

ЕС каза, че в България няма върховенство на правото, няма закони, които да се спазват, за които да се следи, да се налагат", припомни Костов.

Според него политиците са склонни да преувеличават рисковете, наричат ги криза и налагат "най-бруталните мерки като мораториум".

Според Костов премиерът Кирил Петков "дълбоко се заблуждава" ако мисли, че проблемът с цената на тока и газа е КЕВР.

"КЕВР не функционира така, както той си представя. Не е изпълнителна власт. Не взема решения, прави баланси. Решава нещо като спорове, нещо като арбитраж. Да се търси причината в състава на КЕВР, особено в г-н Иван Иванов, е нелепо", заяви Костов.

И допълни:

"Ние сме общество на страха. Не бяхме общество на страха преди 20 години. Сега и не само нашето общество, целият свят се люшка между крайните си страхове. Има много дълбоки причини.

За огромната част от хората, особено тия, които сеят омраза и ненавист, лицето на риска предизвиква ужас. Това задава тона на цялото общество.

Хората са били по-корави и по-неинформирани. Сега всички искаме прозрачност. Прозрачността означава да гледаш риска и кризата в очите. Колко души имат смелост? Не са много такива хора".

Според Костов няма криза в цените.

"Ако това е криза какво е било през 1996 г. Криза на цените има тогава, когато пазарът се опустоши, когато няма стоки, стоков дефицит, когато рухва пазра, когато в магазина има само парче месо от стар салам и хляб. Това е криза на цените. Това сме го преживели на два пъти", изтъкна той.

Костов обясни, че в момента няма ценова криза, а висока динамика в цените.

Бившият премиер упрекна президента Румен Радев, че концентрира много власт.

"Това е опасно. Това е един от начините да се справиш с криза. Всички органи на сигурноста, МВР, МВнР, МО - всичко е назначено от президента. Направил го е с най-добро желание, за да се справи с кризата на системата", коментира Костов.

Според него ако президентът се бори с такива методи срещу мафиотско-олигархичната систем, "ако го направи с нейните средства това ще означава, че има само смяна на караула на дълбоката държава".

Костов заяви, че демократичните държави се справят с кризите чрез "децентрализация на властта, когато всеки поеме собствените си отговорности".